Отидете към основна версия

3 910 16

Поискаха оставката на шефа на болницата в Карлово

  • болница-
  • карлово-
  • оставка-
  • директор-
  • областен управител-
  • дани каназирева

Областният управител на Пловдив смята, че организацията и комуникацията в болницата са лоши

Снимка: БГНЕС

Областният управител на Пловдив и председател на кризисния щаб Дани Каназирева поиска оставката на управителя на общинската болница в Карлово д-р Христо Пелев, съобщи Българската национална телевизия.

Мотивът – лоша организация и комуникация в здравното заведение, както и нарушения в документацията на пациенти с COVID. В болницата не достига персонал, мнозина от медиците са болни, а други заплашват да напуснат. Регионалната здравна инспекция ще извърши проверка на начина, по който е разкрито и функционира допълнителното COVID отделение в Карловската болница. От седмица то се помещава на третия етаж на болницата.

"Ще осъществи контрол върху начина по който са ситуирани новоразкритите легла, спазването на противоепидемичния режим и всички дейности в лечебното заведение, които обезпечават правилната работа в това отделение", каза д-р Сийка Димчева, РЗИ - Пловдив - РЗИ. Планира се сегашната инфекциозна клиника, която е извън основната сграда, да се качи на третия етаж и към нейните 20 легла да се добавят още 21 – всички те за болни с COVID.

"Така се пести човешки ресурс и няма да се работи на две места и в старата сграда и в новата сграда", обясни д-р Христо Пелев, управител на МБАЛ Карлово. В болницата обаче назрява недоволство, защото и преди разкриването на новото отделение, персоналът изнемогва. Въпреки това управителят лично предложил разширяването на легловата база, обясни Дани Каназирева и поиска оставката на му.

"Аз питам какво правят близо 10 пациенти над 30 дни в COVID отделението, дори и те да имат нужда за долекуване, то следва да бъдат изведени и преведени в други отделения, а не в COVID отделенията да останат", заяви Дани Каназирева, областен управител. Принципал на болницата в Карлово е Общинския съвет и той трябва да вземе решение дали да смени ръководството на здравното заведение.

"Ние сме 1 колективен орган и въпросът ще бъде обсъден заедно с кмета и ще излезем с решение. Но за мен всеки 1 лекар, всеки 1 управител всяка 1 медицинска сестра, всеки санитар в тоя момент е ценен. И трябва да се възползваме максимално от този ресурс", каза Доньо Тодоров, пр-л ОС Карлово. Областният управител на Пловдив вече е запознала със случая и здравния министър, и премиера.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.

Свързани новини