Отидете към основна версия

2 584 12

Бобовите храни намаляват риска от преждевременна смърт

  • бобови култури-
  • боб-
  • храни-
  • здраве-
  • преждевременна смърт-
  • ранна смърт-
  • протеини-
  • изследване

Богатата на протеини храна намаляват значително шанса да си отидете преди да ви е дошло времето

Бобовите храни могат да намалят риска от преждевременна смърт с до 12 %, твърдят учени в ново изследване, цитирано от вестник Mirror.

Специалисти от Харвард и от Техеранския медицински университет установиха, че високопротеиновият хранителен режим, особено ако протеините са от растителни източници, намалява риска от ранна смърт. Ако месото бъде заменено с растителни протеини, може да се осигури и дълголетие.

Богати източници на растителен протеин са бобът, лещата, нахутът, баклата, ядките и киноата. В някои зеленчуци също има протеини, като броколито, граха, спанака.

За изследването, резултатите от което са публикувани в сп. British Medical Journal, експертите са анализирали 32 проучвания по темата. Периодът, в който са проследени ежедневните хранителни навици на участниците в тях (общо 715 128 души), варира от 3 до 32 години. Специалистите са следили и смъртните случаи, включително от сърдечносъдови заболявания и рак.

Резултатите показват, че богатата на протеини храна намаляват риска от преждевременна смърт с 6 %. При най-голямата консумация, той намалява с 8 % независимо от причината, а за сърдечносъдови болести - рискът от по-ранна смърт намалява с 12 %,

Всеки допълнителни начин за осигуряване на още 3 % енергия от растителни протеини е свързана с 5 % по-нисък риск от смърт по каквито и да е причини.

Сред обясненията на експертите за установената от тях връзка е положителният ефект на растителните протеини върху кръвното налягане. Той намалява риска от сърдечни болести и диабет тип 2.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини