Бобовите храни могат да намалят риска от преждевременна смърт с до 12 %, твърдят учени в ново изследване, цитирано от вестник Mirror.
Специалисти от Харвард и от Техеранския медицински университет установиха, че високопротеиновият хранителен режим, особено ако протеините са от растителни източници, намалява риска от ранна смърт. Ако месото бъде заменено с растителни протеини, може да се осигури и дълголетие.
Богати източници на растителен протеин са бобът, лещата, нахутът, баклата, ядките и киноата. В някои зеленчуци също има протеини, като броколито, граха, спанака.
Резултатите показват, че богатата на протеини храна намаляват риска от преждевременна смърт с 6 %. При най-голямата консумация, той намалява с 8 % независимо от причината, а за сърдечносъдови болести - рискът от по-ранна смърт намалява с 12 %,
Сред обясненията на експертите за установената от тях връзка е положителният ефект на растителните протеини върху кръвното налягане. Той намалява риска от сърдечни болести и диабет тип 2.