Отидете към основна версия

2 597 31

Румен Радев: Ако реша, ще се ваксинирам, когато няма чакащи от рисковите групи

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • румен радев

Президентът коментира дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност

Снимка: БГНЕС

Смятам, че изборите трябва да бъдат проведени в срок, с всички мерки, които да минимизират здравословните рискове и с "доставени и лицензирани машини за гласуване, както е по закон" и в срок. Това заяви президентът Румен Радев, след като почете паметта на Никола Вапцаров.

На въпрос дали ще се ваксинира, Радев коментира, че очаква от правителството "компетентно и откровено разясняване" както за ползите, така и за рисковете, защото това е въпрос не само за справяне с пандемията, а и за години напред за здравето на българите.

"Да бъде само и единствено доброволно, да излязат всички необходими разрешителни от европейските здравни регулаторни органи и от Българската агенция по лекарствата. Нека бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират", добави той. По думите му, желаещите от рисковите групи са много повече, отколкото е първата партида ваксини, т.е. за 60 000 души – "нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях да се ваксинира", уточни президентът. Като рискови групи той видя медици, полицаи, дори "служители в търговията и транспорта".

"Ако реша, ще се ваксинирам, когато няма чакащи от категорията на рисковите групи", заяви Радев.

"Какво очаквате от КСНС? Разяснил съм отдавна поради какви причини аз не свиквам този КСНС. Това е изключително експертен въпрос. Очаквам експертите от ръководството на българското правителство да обединят своите мнения. Издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората", каза държавният глава на въпрос дали има смисъл да се свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) заради ваксините.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Свързани новини

  • Симеонов: Радев е един голям никой

    "Изборите ще бъдат, когато ги насрочи президентът. Не бива еднолично без консултации да се взема решение. Беше недопустимо определянето на дата б ...
    12.12.2020
    12 218
    235