Ако гледката на плато със сирене и малко хубаво вино на парти ви носи наслада, изследователи от щатския университет в Айова имат чудесни новини за вас и здравето на мозъка ви, констатира StudyFinds, предава БГНЕС.
Тяхното проучване разкрива, че това популярно съчетание може действително да допринесе за по-добро когнитивно здраве с напредване на възрастта. Изследователите казват, че това е първото мащабно изследване, което установява, че специфични храни могат да помогнат в борбата с болестта на Алцхаймер.
Изследването проследява здравния статус на близо 1800 души на възраст между 46 и 77 години в Обединеното кралство. Участниците, които са част от биомедицинската база данни UK Biobank, завършват Fluid Intelligence Test (FIT) в началото на проучването между 2006 и 2010 г.
След това групата има две последващи оценки през 2012-13 и 2015-16. Всички тези тестове дават на изследователите моментна снимка на способността на групата да „мисли бързо“, докато остарява.
1787-те участници също отговориха на въпроси относно консумацията на храна и алкохол по време на всеки от тези три прегледа. Авторите на изследването искали да знаят за голямо разнообразие от решения за хранене,които всеки човек е правил през годините.
Участниците били анкетирани относно консумацията на различни храни и напитки, включително: пресни плодове, сушени плодове, сурови зеленчуци, салата, варени зеленчуци, мазна риба, постна риба, преработено месо, птици, говеждо, агнешко, свинско месо, сирене, хляб, зърнени храни, чай, кафе, бира, сайдер, червено вино, бяло вино, шампанско и алкохол, консумирани от всеки участник.
Резултатите разкриват изненадващо меню, което може да формира малко вероятна защита срещу когнитивния спад с напредването на годините. Изследователите откриха, че сиренето осигурява най-голяма защита срещу свързаните с възрастта когнитивни проблеми. Неговото въздействие е значително по-голямо от всяка друга храна в доклада.
Изследването също така установява, че консумацията на алкохол ежедневно, особено червеното вино, може да подобри когнитивните функции с напредване на възрастта. Докато червеното месо продължава да бъде проблемно, изследователите сочат, че яденето на агнешко всяка седмица може да увеличи умствената мощ в дългосрочен план.