Отидете към основна версия

7 613 22

Пастата за зъби е опасна за здравето

  • паста за зъби-
  • четка за зъби-
  • дентална хигиена

За щастие съществуват и безвредни алтернативи на традиционната паста за зъби

Снимка: Shutterstock

Редовната употреба на паста за зъби унищожава полезната чревна флора. Опасното химическо съединение се нарича триклозан и се използва като антимикробна и антигъбична съставка в пастата за зъби. То се съдържа и в сапуните, дезодорантите, както и във водата за уста, пише actualno.com.

Триклозанът се абсорбира от стомаха, но може да проникне в тялото ни и през кожата, като накрая се изхвърля чрез урината. Проблемът се крие в пътя, който преминава това съединение, защото по него унищожава голяма част от добрите бактерии, което пък може да доведе до сърдечни заболявания, артрит и хранителни разстройства.

С какво да заменим пастата за зъби?

Содата за хляб е най-популярната алтернатива, стига да се използва правилно. Трябва да се внимава с нея, защото заради абразивната си структура може да наруши емайла на зъбите. За това е добре да се използва малко количество сода за хляб с вода или лимонов сок. Можете да добавите и капка мента в сместта, която ще остави приятен и свеж дъх в устата ви.

Билкови зъбни прахове са чудесен заместител на традиционната паста за зъби. Тя помага и при лечението на възпаления и инфекции в устата.

Сухото четкане с качествена четка пък е съвсем просто. Макар и да ви звучи невероятно това е най-добрата алтернатива за почистване на зъбите. Единственото, което ще ви липсва е усещането за свеж дъх.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини