Отидете към основна версия

2 593 11

Нидерландия започна ваксинацията с две седмици закъснение

  • нидерландия-
  • коронавирус-
  • ваксинация-
  • ваксини

Властите в Нидерландия наложиха строга карантина

Снимка: БГНЕС/ EPA

Почти две седмици след повечето страни от Евросъюза Нидерландия започна днес програмата си за ваксинация срещу коронавируса. Начело в списъка са работещите в социалните домове и медиците от първа линия в болниците, предаде БНР, позовавайки се на AP.

Сана Елкадири, сестра в лечебно заведение за хора с деменция, стана първият човек в страната, инжектиран с ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Правителството на страната бе остро критикувано за късния старт на имунизацията. Премиерът Марк Рюте каза по време на дебат в парламента вчера, че властите са били фокусирани върху подготовката за ваксиниране с лесната за използване ваксина, разработена от Оксфордския университет съвместно с фармацевтичната компания "АстраЗенека" (която обаче все още не е одобрена от регулаторния орган на ЕС), а не с тази на Пфайзер/Бионтех, която изисква съхранение при свръхниски температури.

"Самият аз съм много разочарован, че закъсняваме с две седмици от останалите страни", каза Рюте пред депутатите. В момента Нидерландия се намира в средата на 5-седмична строга карантина, наложена след резкия скок на заразяванията. През последните дни се забелязва спад в броя на инфектираните, но вчера здравните власти казаха, че карантината все още не е дала очаквания ясен ефект за намаляване на заболеваемостта от COVID-19. Близо 12 000 души в Нидерландия са починали досега по причини, свързани с COVID-19, макар че реалният брой е по-висок, защото не всички починали са били тествани.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини