Отидете към основна версия

4 305 12

Вредно ли е да пием вода по време на хранене?

  • вода-
  • храна-
  • пиене на вода-
  • здраве

Научни доказателства в подкрепа на това твърдение, но...

Снимка: shutterstock

Лекарите често ни напомнят да поддържаме водния баланс на тялото ни Според тях това трябва да стане като пием повече течности.

Много хора са чували, че е добре да се пие по чаша вода преди хранене, но се смята, че пиенето на вода може да доведе до подуване на корема.

Проучване разкрива дали действително е добре да се пие вода преди и по време на ядене и крие ли някакви опасности за здравето това.

„Някои хора смятат, че водата разрежда храносмилателния секрет и по този начин уврежда храносмилането. Но тялото е в състояние да се адаптира към това, което ядем“, обясни гастроентерологът Оливие Спациер.

Според него няма научни доказателства, че пиенето на вода по време на ядене е вредно за организма.

Диетологът Александра Далу добави, че водата дори помага на храносмилането и регулира киселинността в стомаха. Освен това помага да се яде по-малко – така тялото получава сигнал за пълнота. И ако изпиете две чаши вода преди хранене, апетитът ви намалява, което помага да се избегне преяждането.

Експертите препоръчват да поставите чаша с минерална вода, обогатена с калций, бикарбонат или магнезий на масата по време на ядене. Тези вещества позволяват на храната да се усвоява по-добре.

Освен това, газираните напитки трябва да се изхвърлят, за да се избегне подуване на корема.

Също така, лекарите не съветват да се пие охладена вода, тя трябва да е със стайна температура или дори топла, за да не се нарушават храносмилателните процеси.

По-рано американските лекари говориха за ползите от минералната вода. Според тях тази напитка помага за справяне с дехидратацията на организма от упражнения или консумация на алкохол.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини