Отидете към основна версия

6 241 13

В тази държава закриват близо 4000 финансови компании

  • великобритания-
  • финанси-
  • компании-
  • закриване-
  • пандемия-
  • коронавирус

Причината е пандемията от коронавируса

Снимка: Shutterstock

Във Великобритания ще бъдат закрити близо 4000 финансови компании заради пандемията от коронавируса, сочат данните от допитване проведено от Управлението по финансов надзор в страната (Financial Conduct Authority, FCA). Регулаторът се е допитал до 23 000 компании, които предоставят финансови услуги, за въздействието на пандемията върху тяхната дейност. От тях 4000 са заявили, че са с повишен риск от закриване още по време на първата вълна от пандемията.

„Спадът на пазара, предизвикан от пандемията, може да доведе до банкрут на значителен брой от компаниите в сектора. В края на октомври определихме, че 4000 компании, предлагащи финансови услуги, са с ниска финансова стабилност и повишен риск от банкрут, макар редица от тях да могат да повишат своята устойчивост в резултат на подобряването на икономическите условия“, отбелязва изпълнителният директор на FCA по въпросите на потребителите и конкуренцията Шелдън Милс. Повечето от въпросните фирми са малки и средни играчи на пазара, отбелязват от FCA.

По информация на регулатора, по време на първата вълна на пандемията се наблюдава повишена ликвидност при инвестициите на дребно (8%), както и при кредитирането на дребно (8%) и при тези с участие на институционални инвеститори (83%).

Общо 59% от анкетираните компании смятат, че коронавирусът ще окаже негативно въздействие върху техния бизнес.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини