Отидете към основна версия

2 275 20

Турция ще пусне своя ваксина

  • турция-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Ваксината ще може да се съхранява на стайна температура

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция ще пусне през лятото своя ваксина срещу COVID-19, която ще може да бъде съхранявана до шест месеца на стайна температура, предаде Анадолската агенция.

Ръководителят на проекта по разработването на препарата Надир Коджак заяви пред агенцията, че става дума за иРНК ваксина /нуклеозидно модифицирана/, което, както той обясни, представлява технология от трето поколение. По думите на Коджак макар Турция да е започнала да разработва своя ваксина около осем месеца след Pfizer/BioNTech и Moderna, това не е недостатък.

„Започването по-късно ни даде възможност да проследим най-новите публикации за вирусния протеин в света”, обясни той. Това е позволило също така на турските учени да се насочат към разработване на по-устойчива и по-ефективна ваксина. „Вариантът, по който Турция работи, е за ваксина, която ще може да издържа на стайна температура до половин година”, каза Коджак.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини

  • 4 по Рихтер стресна Турция

    Земетресение с магнитуд 4 е било регистрирано днес в района на Памуккале в турския окръг Денизли, предаде турската частна телевизия НТВ. Няма данни ...
    12.01.2021
    1 965
    8