Отидете към основна версия

4 243 122

Проф. Ангелов: Критиците на ваксините са социални лешояди, няма значение дали ресторантьорите ме одобряват или не

  • проф. костадин ангелов-
  • костадин ангелов-
  • ресторантьори-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • противоепидемични мерки

Утре здравният министър ще обсъди противоепидемичните мерки в страната с колегата си от социалното министерство Деница Сачева

Снимка: БГНЕС

Здравният министър проф. Костадин Ангелов скастри ресторантьорите и хотелиерите, които са недоволни от противоепидемичните мерки и искат тяхното разхлабване, за да запазят бизнесите си. След като му бе поставена втората доза от ваксината срещу коронавирус, Ангелов коментира отварянето на обектите им по следния начин:

"Война не се печели със заплахи, тук мотивът е много сериозен. Моят дълг е да запазим и съхраним човешкия живот. Дали ресторантьорите или хотелиерите ме одобряват, няма никакво значение", каза Ангелов и обясни, че всяка една от мерките, когато се разхлабва или когато се обсъжда такова разхлабване, трябва да се гледа в цялост картината и до какви резултати ще доведе това.

"Ние сме си направили приоритети. Заради коронавируса ще бъдат малко по-различни - образование, здравеопазване, спорт; ресторанти и хотели са много важен бранш, но не са наш приоритет", каза министърът.

Проф. Ангелов заяви и че са постигнати добри резултатите до този момент, но "да не ни изиграе нетърпението лоша шега". Той завърши темата с призив хората да бъдат разумни и припомни българската поговорка "власите се давят на края на Дунава".

Здравният министър нарече спекулации твърденията, че държавата не е поръчала достатъчно ваксини или че е поръчала от определена фирма. Проф. Ангелов подчерта, че Еврокомисията е тази, която прави поръчките и води преговорите. Министърът обясни, че България е поръчала ваксини за 9 млн. граждани.

Ще има по равни количества (приблизително 3 млн) от трите типа ваксини - РНК ваксините, антигенните, на основата на спайк протеина и векторните ваксини с аденовирус, разясни той на брифинга.

"Твърдението, което се тиражира, че България не е поръчала достатъчно ваксини, е невярно. Това се прави от политици, от опозиционни партии. В нито един момент държавата не е взимала решение за броя и доставките на ваксините. Спекулациите са свързани със здравето на хората и това е опасно. Тези политици не носят отговорност за българския народ, тази отговорност се носи само от правителството. Това че постоянно критикуват, без да дават отговор какво да се направи, е много лесно. Тези политически мераклии на практика са социални лешояди, които се хранят с грешките на хората, които водят борбата с COVID-19. Да се замислят дали техните позитиви и техните постижения могат да бъдат само недостатъците на техните опоненти", коментира Ангелов.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 44 гласа.

Свързани новини