Отидете към основна версия

2 762 47

Ваксината на BioNTech е “открита от турци”, но в Турция ваксини няма

  • турция-
  • ваксина-
  • реджеп ердоган-
  • коронавирус

Според плановете за приоритетно ваксиниране най-напред трябваше да бъдат имунизирани здравните работници

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Турция ваксините не достигат. Но все пак с първата пратка бяха имунизирани депутатите от управляващата “Партия на справедливостта и развитието”, дори преди гражданите над 90-годишна възраст.

Колективен имунитет в рамките на половин година - такава цел си е поставило турското правителство. Вирусолози и имунолози обаче се съмняват в осъществимостта на тази цел. В момента Анкара е поръчала около 40 милиона дози от китайската ваксина CoronaVac на концерна Sinovac, макар че първоначално трябваше да се закупят 50 милиона.

Късно е за договорки с други компании

Но за групов имунитет са необходими поне 60-70 милиона дози, предупреждава Мурат Акова, специалист по инфекциозни болести. Да не говорим, че много турци не вярват на китайската ваксина, която в индонезийски изследвания показва 65% ефикасност, а в бразилски – едва 50. Експертите са недоволни и от факта, че досега турското правителство залага само на китайската ваксина. През последните дни обаче официални правителствени говорители съобщиха, че се търси закупуване и на други ваксини. Твърди се, че Анкара вече е установила контакт и с германската фирма BioNTech. Мурат Акова смята обаче, че вече е късно за сделки с големите западни фирми като BioNtech/Pfizer или Moderna, защото те не могат да насмогнат с производството на вече поръчаните дози от други държави.

Турската Лекарска камара пък упреква правителството, че имунизационната му програма не е достатъчно прозрачна. Тревогите на представителите на медицинската гилдия си имат предистория, защото понякога официалните данни на Министерството на здравеопазването сериозно се разминават със собствените данни на лекарите. През ноември например Лекарската камара публикува свое проучване, според което заразените с коронавируса са 300% повече от официално оповестения брой. Турският президент Ердоган първоначално отхвърли това проучване и обяви Лекарската камара за "терористична организация". В един момент обаче аргументите на лекарите толкова натежаха, че министерството се видя принудено да коригира официалната си статистика. Оказа, че месеци наред властите са разкрасявали числата, включвайки в статистиката само заболелите със симптоматика.

Изгубеното тогава доверие не може да се навакса толкова бързо и този факт навярно се отразява върху желанието на хората да се ваксинират. Според допитвания, проведени в Турция до момента, по-малко от половината анкетирани искат да бъдат имунизирани, съобщават за ДВ от Истанбул Даниел Белут и Пелин Юнкер.

Как политиците прередиха рисковите групи

А друг автор на Турската редакция на ДВ, журналистът Бюлент Мумай, коментира същата тема в своята колонка в германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цатунг". Ето няколко цитата от нея:

"Държави, които навреме предприеха действия и разполагаха с достатъчно пари, отдавна поръчаха ваксини и си резервираха количества. (…) Ние обаче си останахме само с гордостта, че ваксината на BioNTech е била "открита от турци". Имунизационният препарат, разработен под ръководството на Йозлем Тюреджи и Угур Шахин, при нас пълни не лавиците, а само вестникарските заглавия.

Единствената ваксина, която правителство успя да закупи (и по-точно твърди, че е "договорило" 50 милиона дози), е китайската CoronaVac. А тя дори в Китай все още не е пусната в масово обращение. При това Турция със своето 83-милионно население има нужда от 150 милиона дози, досега обаче са внесени само 8 милиона. (…)

Според плановете за приоритетно ваксиниране най-напред трябваше да бъдат имунизирани здравните работници. Оказа се обаче, че има и други, които трябва спешно да се ваксинират. 50-членната фракция на управляващата "Партия на справедливостта и развитието" в парламента беше ваксинирана дори преди хората над 90-годишна възраст, при които рискът е най-висок. (...)

Бяха ли изтъргувани уйгурите срещу ваксини?

Интересни неща наблюдавахме и при самия внос на китайската ваксина. Първата пратка от 1,5 милиона дози пристигна със закъснение. И ти да видиш съвпадение: непосредствено преди кацането на самолета с ваксината в турския парламент беше внесен законопроект за екстрадиране в Китай на живеещите в Турция уйгури. Съвпадението продължиха и по-нататък. Ердоган оповести, че втората пратка с 10 милиона дози се очаква съвсем скоро, но и тя се забави. Отново по чиста случайност, докато чакахме ваксините, в Истанбул арестуваха неколцина уйгури, които имат роднини в китайски лагери. В крайна сметка втората пратка пристигна. Но дозите бяха не 10, а само 6,5 милиона. Явно броят на арестуваните уйгури не е бил достатъчен," пише Бюлент Мумай.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини