Отидете към основна версия

8 228 66

Недолюбваната ваксина на Путин става фаворит в борбата с COVID-19

  • владимир путин-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • спутник v

68-годишният руски президент подхрани съмненията през декември, когато заяви, че ще изчака да се ваксинира, докато медикаментът не бъде одобрен за лица на неговата възраст

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изказването на президента Владимир Путин през август, че Русия е оторизирала първата в света ваксина срещу COVID-19 за употреба, преди дори да е завършила финалните изпитанията за безопасност, предизвика скептицизъм в световен мащаб. Сега обаче руският държавен глава може би ще пожъне дипломатически дивиденти, докато страната му се опитва да постигне най-големия си научен пробив от съветската епоха, пише в свой анализ Bloomberg.

Все повече страни по света се редят за доставки на Sputnik V, след като рецензирани резултати, публикувани в медицинското списание The Lancet тази седмица, показват, че руският медикамент предпазва от смъртоносния вирус, както и американските и европейските препарати, но също така е много по-ефективна от китайските ѝ алтернативи.

Най-малко 20 държави са одобрили за употреба Sputnik V, включително Унгария, член на Европейския съюз, докато ключови пазари като Бразилия и Индия са близо до финално регулаторно одобрение. Сега Русия се насочва към ценния пазар на ЕС, докато Брюксел продължава да се бори с програмата си за ваксинация на фона на недостига на доставки.

В глобалната битка срещу пандемията, която отне живота на 2,3 милиона души за малко повече от година, надпреварата за получаване на ваксини придоби геополитическо значение, тъй като правителствата се стремят да излязат от огромните социални и икономически задънени улици, причинени локдауни, които бяха наложени за ограничаване на разпространението на заразата. Това дава на Русия предимство като една от малкото страни, където учените успяха да създадат ефикасен лек.

Решението на руския държавен глава да назове Sputnik V на първия в света космически сателит, чието изстрелване през 1957 г. възнагради зашеметяващо Съветския съюз в космическата надпревара със САЩ, само подчертава мащаба на значението, което Москва придава на своето постижение. Резултатите от изпитанията във финалните фази, в които взеха участие 20 000 доброволци, рецензирани от The Lancet, показват, че ваксината има 91,6-процетна ефективност.

„Това е преломен момент за нас“, каза в интервю Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на държавния Руски фонд за директни инвестиции, който материално подкрепи производството на Sputnik V и отговаря за международното ѝ разпространение.

Въпреки че е твърде рано да се измерят политическите дивиденти за Путин, Русия вече осребри голяма част от разработката на ваксината, повишавайки нейния имидж след години на международни критики заради намеса в изборите и заглушаване на политически опоненти както в страната, така и в чужбина. Държавната телевизия докладва редовно и подробно за сключени договори за доставки с други държави.

Успехът на Sputnik няма да промени враждебността към Путин от страна на западните правителства, въпреки че би могъл да засили геополитическото влияние на Русия в региони като Латинска Америка, според Оксана Антоненко, директор в Control Risks consultancy - „С тази ваксина Русия доказа, че е в състояние да произвежда нещо ново, което се търси по целия свят“.

Производствените ограничения са най-голямото предизвикателство пред всички фармацевтични производители, тъй като глобалното търсене далеч надхвърля предлагането. Русия, обещавайки безплатни ваксини за своите 146 милиона граждани, започна производство през миналата година и в момента ваксината се произвежда в страни, сред които Индия, Южна Корея и Бразилия.

Въпреки успеха на Русия вътрешното търсене засега остава ниско поради обществения скептизицъм, насочен към властите. 68-годишният Путин подхрани съмненията през декември, когато заяви, че ще изчака да се ваксинира, докато медикаментът не бъде одобрен за лица на неговата възраст.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 46 гласа.

Свързани новини