Обедната почивка (la pause déjeuner) във Франция се смята за свещена. Досега Кодексът на труда забраняваше на компаниите да разрешават на своите служители да се хранят на бюрото си. Това решение доказваше колко е важна храната в националната култура. До началото на пандемията французите обядваха в бистро, като поръчваха по две-три ястия.
Днес правителството е решило, че отмяната на забраната да се яде на работното място ще спомогне за ограничаване разпространението на коронавируса. Сега заради правилата за спазване на дистанция хората трябва да са на 1.5 метра един от друг, включително и в кафенетата на офис сградите.
Ресторантите, баровете и бистрата във Франция са затворени от края на октомври 2020 г., а в цялата страна след 18.00 ч. действа вечерен час. По данни на университета Джонс Хопкинс, от началото на пандемията във Франция са регистрирани 3.52 млн. заболели от коронавируса, а случаите с летален край са 82 000.