Витамин B12 е изключително важен за организма ни. Той укрепва нервната система, енергийния метаболизъм и сърдечната функция, пише Дарик.
Много хора обаче страдат от дефицит на витамин B12. Този дефицит обикновено се отчита със симптоми на умора. Строгите вегетарианци, пиячите и пушачите, бременните, кърмещи жени и възрастните хора обикновено имат липса на витамин В12.
Ето храните, чрез които може да си набавим витамина по естествен начин:
Най-голямо съдържание на витамин B12 има в мидите.
Черният дроб и говеждото се нареждат на второ място по съдържание на витамина.
Риби като - пъстърва, сьомга, риба тон се нареждат на трето място, когато говорим за наситеност на витамин B12.
Чрез прясно и кисело мляко, но нискомаслено също може да си набавите полезната съставка.
Макар и в по-малка степен в пилешкото месо също има витамин B12.
Вегетарианците могат да увеличат съдържанието на витамина с консумация на яйца.
Това, която трябва да запомните е, че витамин В12 се съдържа естествено в животински продукти, включително риба, месо, яйца, мляко и млечни продукти. Единственият неживотински продукт, в който се съдържа добро количество витамин B12 са гъбите.