Отидете към основна версия

2 573 53

Дариткова: БСП не познава закона за внасяне на ваксини

  • даниела дариткова-
  • ваксини-
  • коментар-
  • русия-
  • пандемия-
  • коронавирус

Правителството подхожда гъвкаво към мерките

Снимка: БГНЕС

Комисията по здравеопазване е длъжна да разгледа проекта на депутатите от БСП и искането им България да внася и от руската ваксина "Спутник" и това ще се случи на редовното заседание в четвъртък. Това заяви пред Нова телевизия председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя коментира искането на левицата така: "Колегите от БСП поради системното си отсъствие в пленарна зала не успяха да се запознаят с правилника за организация и дейността на парламента, щом има внесен проект, ние сме длъжни да го разгледаме в комисията и да влезе в пленарна зала".

"Лобистко е настояването да се преговаря за една ваксина, в Русия има още две ваксини за утвърждаване по техните програми", контрира Дариткова. По думите ѝ, "е сериозно непознаване на действащото законодателство да се внесе такъв проект, тъй като при подобен вид продукти се налага система за безопасност от Европейската агенция по лекарствата".

Тя обясни подробно, че според член от закона се позволява да се наложи национална спешна процедура, но това става само в случаите, когато няма подобен продукт, а в случая аналогична на руската ваксина "Спутник" е тази на "Астра Зенека".

"Смятам, че много внимателно трябва да се прецизира подобно решение, защото текат разговори между Европейската агенция по лекарствата и руските производители, но не можем да задължим МС да приеме подобно решение, затова ще прецизираме текста на решение и се надявам колегите от БСП да го приемат", каза още Даниела Дариткова.

На въпроса склонно ли е правителството да води преговори за други руски ваксини, тя отговори, че "действащото законодателство в България и европейският регламент не позволяват на територията на страна-членка от ЕС да се водят преговори самостоятелно за национална процедура".

"Клауза в българския закон ни задължава да въвеждаме само такива препарати, утвърдени от Европейската агенция по лекарствата", добави председателят на ПГ на ГЕРБ. А как в Унгария са одобрили ваксината "Спутник", по думите ѝ, "вероятно имат законова процедура".

Дариткова отрече, че правителството преговаря с Италия за внос на руската ваксина Спутник, според информация в италиански медии.

"Не мога да приема, че МЗ или друга институция ще води подобни преговори при наличието на законовия регламент", каза тя.

Самата Даниела Дариткова не се е ваксинирала още, тъй като има антитела след прекарано заболяване и поради дефицита на ваксини предпочита да се ваксинират тези, които нямат такъв имунитет. Тя препоръчва ваксините, които Европейската агенция по лекарствата е утвърдила и които са достъпни за България.

По думите ѝ, в момента в страната има нарастване на случаите на заразени, но има свободни легла, капацитетът е достатъчен, за да се справим, натрупан е опит от предходната вълна и се очаква вече леките случаи да се лекуват извън болниците.

"Всички са свидетели, че правителството подхожда гъвкаво към мерките, в диалог с експертите и с представителите на всички засегнати бизнеси, мерките могат да забавят само разпространението, за да могат здравните власти да се справят, трябва да се връщаме обаче към нормалния си начин на живот, за да балансираме икономическата криза", добави Даниела Дариткова.

В заключение тя каза, че отново ще бъде водач на листата на ГЕРБ в Смолянска област.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.

Свързани новини