Отидете към основна версия

1 784 11

Великобритания: Първи случаи у нас на бразилския вариант

  • бразилски вариант-
  • великобритания-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • вирус-
  • пандемия-
  • лондон

Три от случаите са регистрирани в Англия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Шест случая на силно заразен вариант на COVID-19, идентифициран първоначално в бразилския град Манаус, са били установени за първи път във Великобритания, съобщиха представители на британските здравни власти в неделя, предаде Ройтерс. Три от случаите са регистрирани в Англия, а останалите три - в Шотландия, предаде bTV.

Два от трите случая в Англия са в домакинство в Южен Глостършър с история на пътуване до Бразилия, докато случаите в Шотландия са свързани с завърнали се в страната през Париж и Лондон. Заради потенциалния риск властите установяват контакт с всички пътници от съответния полет от Лондон до Абърдийн. Бразилският вариант на коронавируса има някои общи мутации с южноафриканския и е възможно да се повлиява по-слабо от съществуващите ваксини, смятат от Организацията за обществено здраве в Англия.

По света циркулират хиляди варианти на COVID-19, но учените смятат някои за по-опасни от останалите. Първият от тях е британският вариант, който в момента е доминиращ в голяма част от Великобритания и се е разпространил в повече от 50 страни. Според учени в момента той отново мутира. Вторият опасен вариант е южноафриканският, открит в поне 20 страни.

Третият вариант е бразилският, който е открит в Япония и Великобритания. И трите варианта са претърпели промени в шиповия си протеин - частта от вируса, която се прикрепва към човешките клетки. В резултат на това те са по-заразни. Според учени одобрените ваксини са създадени около по-анните варианти на COVID-19, но „до известна степен” те предпазват и срещу новите варианти.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини