Отидете към основна версия

4 Март, 2021 10:21, обновена 4 Март, 2021 10:21 3 584 86

Здравният министър: Наблюдава се тенденция за плавно покачване на заболеваемостта от COVID-19

  • костадин ангелов-
  • нощ-
  • коронавирус

1156 са новите случаи, което прави 18.8%

Снимка: БГНЕС

Наблюдаваме тенденция за плавно покачване както на заболеваемостта, така и на заетостта в болничните заведения. За последното денонощие имаме 6164 изследвани проби за деня.

1156 са новите случаи, което прави 18.8%. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти относно ситуацията с коронавируса в страната.

По думите му обаче има добра тенденция, че броят на излекуваните расте.

"Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяването на пандемията в тези места", обяви здравният министър.

"Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия британски вариант на вируса", отбеляза проф. Тодор Кантарджиев.

„Вчера на съвещанието при министър-председателя проф. Кантарджиев потвърди тази информация. Виждате, че увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но не само на тях, а именно на високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с новия вариант на този вирус“, уточни здравният министър.

Изминаха няколко дни от разхлабването на мерките срещу коронавируса у нас. На 1 март бяха отворени заведенията и игралните зали, което дойде като глътка въздух за бизнеса.

И от двата бранша обещаха стриктно спазване на всички предписания на здравното министерство. Отварянето на ресторантите обаче дойде на фона на очаквания ръст на заболели с коронавирус. Това притесни някои от експертите, които следят кризата отблизо.

Проф. Ангелов отново направи емоционално признание, че много хора вече са се срещнали с вируса

"Много по-голям е страхът, който идва отвън - от неверните новини, фалшивите сайтове, конспиративни теории", каза с огорчение той и подчерта, че "всеки ден се борим с лъжи".

"Страхът отвън е този, който налага всеки един от нас да вярва на сайтовете, телевизиите и медиите, които разпространяват истината. Именно за това всеки четвъртък даваме истината такава, каквато е - без да я шлайфаме", увери Ангелов.

Очаквайте подробности....

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 34 гласа.

Свързани новини