Отидете към основна версия

11 Март, 2021 10:33, обновена 11 Март, 2021 10:33 5 520 136

Ген. Венцислав Мутафчийски: Само за седмица смъртността от COVID-19 скочи с 53%

  • венцислав мутафчийски-
  • коронавирус

Шефът на НОЩ призова за нови мерки

Снимка: БГНЕС

Само за седмица смъртността от COVID-19 скочи с 53%. Това е тревожна тенденция. За това предупреди директорът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерски съвет.

Той припомни, че здравните власти се намират на ръба на своя капацитет. Затова е нужно да се вземат мерки или рискуваме всичко да рухне.

При предишните вълни от пандемията се забелязвала интересна тенденция, че в едно семейство е имало до един - двама заразени, а сега при британската мутация на коронавируса всички членове от семейството са заразени, отбеляза ген. Венцислав Мутафчийски.

Не, не вървят нещата в правилна посока и трябва да се вземат мерки. Медицинският капацитет ще бъде изчерпан много бързо. В такава ситуация е важно медицинският ресурс, с който разполага държавата. Много хора няма да получат адекватна медицински грижа. За това предупреди председателят на НОЩ.

Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година. Казвам го с огромно съжаление.

Мутафчийски даде и данни от съпоставка на база две седмици: 38% е нарастването на случаите, а при смъртността тя е с 53% - "много стръмно покачване на кривата". Това е силно обезпокоително, заяви Мутафчийски и подчерта, че се намираме в експоненциално нарастване на случаите от поне две седмици. 6395 случая в болница с нарастване от 12% от миналата седмица и 11.3% нарастването на интензивните случаи.

Като тръгвал към Министерски съвет във ВМА: 5 свободни легла, при открити нови две отделения миналата седмица, и трима чакащи в спешното отделение. "Докато се върна от брифинга тези свободни легла няма да ги има", заяви Мутафчийски.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 48 гласа.

Свързани новини