Отидете към основна версия

3 714 44

Меркел: Искам повече правомощия в COVID кризата!

  • ангела меркел-
  • германия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Налагането или отмяната на ограничителни мерки е уредено в закона за защита от инфекции, но за прилагането им отговорност носят регионалните власти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Ангела Меркел иска повече правомощия за федералното правителство с цел справяне с третата вълна на епидемията.

„Няма просто така да седя и да гледам със скръстени ръце как се заразяват по 100 000 души на ден“, заяви Меркел в интервю за обществената телевизия ARD.

Миналата седмица Ангела Меркел се принуди да се извини за юридически неиздържаното решение, взето на среднощно заседание с министър-председателите на 16-те германски провинции да наложи пълен локдаун за Великден. А опозицията в Бундестага я попита дали още има подкрепата на парламентарното мнозинство и ѝ поиска вот на доверие.

„Някои федерални провинции интерпретират много свободно решенията ни и това съвсем не ме радва“, каза тя.

Година след началото на пандемията Меркел се видя принудена да признае, че форматът 16+1 – провинции и канцлер, не е най-добрият за взимане на решения за ограничаване на заразата. По думите ѝ министър-председателите подценяват третата Covid вълна и затова трябва в обозримо бъдеще да се разширят правомощията на федералното правителство.

„Една възможност е да преработим закона за защита от инфекции и да конкретизираме кога какви мерки трябва да влязат в сила. Длъжни сме да ограничим разпространението на заразата, но в момента това просто не се случва“, каза тя.

Налагането или отмяната на ограничителни мерки е уредено в закона за защита от инфекции, но за прилагането им отговорност носят регионалните власти. Затова в отделните провинции на Германия важат различни ограничения.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини