Отидете към основна версия

2 424 13

Още една ваксина! Препаратът на "Джонсън енд Джонсън" идва в Европа на 19 април

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • джонсън енд джонсън-
  • пандемия

Европейският съюз поръча 200 милиона дози от американската компания с опция за още 200 милиона допълнителни дози

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доставките за ЕС на ваксината срещу коновируса на американската фармацевтична компания "Джонсън енд Джонсън" ще започнат от 19 април. Това съобщи компанията пред Франс прес.

Ваксината получи в средата на март зелена светлина от Европейската агенция за лекарствата. Така ЕС разполага с четири одобрени ваксини - тези на "Пфайзер/Бионтех", "Модерна", "АстраЗенека/Оксфорд" и сега тази на "Джонсън енд Джонсън", предава БТА.

За да може да увеличи производствения си капацитет и да отговори на търсенето, "Джонсън енд Джонсън", сключи през последните месеци няколко споразумения с лаборатории подизпълнители в Европа - във Франция това беше "Санофи", в Италия - "Каталент", а в Германия ИДТ "Биологика". Активната субстанция, която дава ефикасност на ваксината, ще идва от предприятието на "Джонсън енд Джонсън" в Лейде в Нидерландия.

ЕС поръча 200 милиона дози от американската компания с опция за още 200 милиона допълнителни дози. Очаква се ЕС да получи през второто тримесечие на настоящата година около 55 милиона дози, каза в средата на март председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ваксината е на базата на вирусен вектор, според технология, вече използвана от компанията, по-специално срещу вируса на ебола, и се прилага в една доза.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини