Отидете към основна версия

2 751 19

Турска иновативна ваксина включена в списъка на СЗО на кандидат ваксини

  • ваксина-
  • турция-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мустафа варанк

Ако ваксината премине успешно фазите на изпитания, южната ни съседка има капацитет за производство на 50 милиона дози от препарата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк съобщи, че турска потенциална ваксина срещу COVID-19, базирана на иновативен метод с вирусоподобни частици, е била включена в списъка на кандидат-ваксини на Световната здравна организация /СЗО/, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Варанк уточни в съобщение в Туитър, че това е четвърта в света кандидат-ваксина от този тип, която е преминала на етап изпитания върху хора. Клиничните изпитания на ваксината във Фаза 1 са започнали на 27 март, а на 30 март тя е включена в списъка на кандидат ваксини на СЗО.

Ваксината е разработена от съпрузите проф. Майда Гюрсел от Близкоизточния технически университет и Ихсан Гюрсел от университета Билкент.

Турция лансира от началото на пандемията научна кампания за разработване на проекти за ваксини и лекарства срещу COVID-19, като бе създадена специална платформа, подкрепена от Турския съвет за научни и технически изследвания /ТЮБИТАК/.

Платформата включва 17 проекта, като осем от тях са за ваксини, а девет - за лекарства. Кандидат ваксината на учените Майда Гюрсел и Ихсан Гюрсел е единствената ваксина, базирана на вирусоподобни частици, сред проектите в платформата.

Министър Варанк е посочил още в съобщение, че методът, използван при ваксините, базирани на вирусоподобни частици, е иновативен и тези ваксини са с висок потенциал за ефективност. Министърът посети през януари производствения комплекс за биотехнологични лекарства на фармацевтичната компанията Нобел в Гебзе, окръг Коджаели в Северозападна Турция, за да проследи на място работата по ваксината на Майда Гюрсел и Ихсан Гюрсел.

Варанк посочи, че ако ваксината премине успешно фазите на изпитания, комплексът има капацитет за производство на 50 милиона дози от препарата.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини