Отидете към основна версия

2 903 17

ЕС не успя да изпълни нито една от поставените си цели

  • испания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • цели-
  • ес-
  • европа-
  • провал-
  • ваксинация-
  • ваксини

Брюксел се надяваше до 31 март да бъдат ваксинирани 80% от гражданите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз приключи първото тримесечие на ваксинационните кампании, без да изпълни нито една от целите, които си беше поставил, коментират в редакцията на испанския национален ежедневник El Pais, предаде агенция "Фокус".

Брюксел се надяваше до 31 март да бъдат ваксинирани 80% от населението на Общността на възраст над 80 г. и 80% от здравния персонал. Но и в двата случая той е далеч от целта – едва 27 на сто от най-възрастното население на Стария континент и по-малко от половината медици са имунизирани срещу COVID-19. ЕС също не успя да изпълни планирания график за разпределение на дозите, въпреки че в този случай това се дължи на проблемите в доставките на AstraZeneca, която предостави 70 милиона дози по-малко от обещаното. Брюксел се надява да поднови кампаниите този април и да достигне целта от 70% от ваксинираното възрастно население до края на лятото.

Данните от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) показват, че само 27% от населението над 80 години е получило двете дози, необходими за постигане на имунитет. Според ECDC само четири от 27-те страни-членки на Общността са надхвърлили прага от 80% (Финландия, Ирландия, Малта и Швеция), а други две (Дания и Португалия) са на ръба да го направят. В Испания, която не е предоставила данни на ECDC, само една трета от населението на възраст над 80 години е получило и двете дози, а 70% са получили поне една. Що се отнася до здравния сектор, ECDC разполага с малко данни, тъй като само 13 държави са подали информация. Тези данни показват, че 47% от здравния персонал вече е ваксиниран и около 61% са получили първата доза.

Бавният старт на ваксинационните кампании предизвика загриженост в повечето държави-членки, особено с оглед на ускорените темпове в други части на планетата, по-специално в САЩ и Обединеното кралство, където съответно 50% и 7,8% от населението вече са получили и двете дози от ваксината. В ЕС тази цифра остава около 6% в края на първото тримесечие. „До края на тази седмица 107 милиона дози ще са достигнали до държавите-членки", обяви заместник-говорителят на Европейската комисия Дана Спинант. Цифрата е далеч от първоначално планираните над 160 милиона дози, въпреки факта, че BioNTech и Moderna, две от фармацевтичните компании, наети от Комисията, са изпълнили обещаните доставки, съответно с 67,5 и 9,8 милиона. AstraZeneca, от друга страна, е доставила 29,7 милиона, далеч от очакваните близо 100 милиона.

Към липсата на достатъчно ваксини се добавят и колебанията на някои държави относно употребата на ваксината на AstraZeneca, която в няколко страни е ограничена до определени възрастови групи, въпреки факта, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) я определи като безопасна за всички възрасти. Комбинацията от проблеми около англо-шведската лаборатория най-накрая отдалечи ЕС далеч от целите, които си беше поставила в началото на ваксинационните кампании, започнали на 27 декември. „Разбира се, всички знаем, че можеше да върви много по-бързо, ако всички фармацевтични компании бяха изпълнили договорите си“, оплака се председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, като направи равносметка за първото тримесечие на кампанията по време на европейската среща на върха миналата седмица.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.

Свързани новини