Отидете към основна версия

5 638 54

Грипът у нас изчезна заради локдауна

  • грип-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Най-често при децата до 5 години се открива респираторно синцитиален вирус

Снимка: БГНЕС

Заедно с намаляване разпространението на COVID-19, третият локдаун у нас повлия и върху сезонния грип, който на практика изчезна. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. От изследваните проби за грипен вирус с метода Real Time RT-PCR през изминалата седмица, няма нито един доказан случай.

Въведените ограничения, затворените училища и детски градини са довели и до драстичен спад на острите респираторни заболявания. Общата заболеваемост за страната е 58,56 на 10 000 души (при 88,75 за предходната седмица),

Сред наблюдаваните общо 378 884 българи от всички възрастови групи през седмицата са регистрирани 2017 случая на остри респираторни заболявания (при 3057 за предходната седмица). Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група от 0 до 4 г. (240.66), следвана от възрастовата група 5-14 г. (99,67.).

Най-често при децата до 5 г. се открива респираторно синцитиален вирус (РСВ). Това е остро вирусно заболяване, което често протича тежко и с усложнения при деца до 2-годишна възраст. Засяга долните дихателни пътища и протича като бронхиолит или пневмония.

Ежегодно с вируса се заразяват 68.8% от децата до 1 г. и 82.6% от децата на възраст от 13 до 24 месеца. РСВ е вторият най-чест причинител на остри респираторни вирусни инфекции при деца до 4 г. възраст. Сезонът на разпространението му в Българя е от октомври до април, като трябва да се има предвид, че вирусът е силно заразен. Около 40% от недоносените деца развиват РСВ.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 25 гласа.

Свързани новини