Отидете към основна версия

22 487 25

Тук имотите свършиха

  • сащ-
  • жилища-
  • дефицит

Продажбите в САЩ падат, защото няма какво да се купи

Снимка: Shutterstock

Рязък спад в записите на жилища се наблюдава в САЩ. Към края на февруари 2021 г. те са спаднали с почти 30% на годишна база до рекордните 1.03 млн. обекта, сочат данните на Националната асоциация на посредниците (NAR). Средното време на продажба достигна рекордни нива от 20 дни.

Само за периода февруари-март 2021 г. продажбите са спаднали със 7%. При новите жилища сделките през втория месец на текущата година са се понижили с 18%, достигайки 9-месечен минимум. Според анализатори, една от причините е значителният брой на замразените проекти. Също така влияние оказаха и опасенията за повишаване цените на имотите и тяхната достъпност - лихвите по ипотечните заеми растат, а поради високото търсене продавачите вдигат цените.

"Днес пазарът на жилища в САЩ е най-силния за последните 40 години. именно сега е времето да се строят нови домове, тъй като търсенето многократно надвишава предлагането", коментира генералният директор на агенцията за недвижими имоти KB Home Джефри Мезгера. Първото тримесечие на текущата година за компанията е било изключително силно - продажбите са били най-силни спрямо което и да е първо тримесечие от 2008 г. досега. Към днешна дата няма американски град с "труден пазар" на недвижими имоти. Рентабилността на единица жилище е нараснала до 73% на годишна база, до 41 000 USD.

По данни на Bank of America по-високите разходи по заемите могат да понижат достъпността до жилища с 5-6% през текущата година, независимо от силния ръст на доходите. Поскъпването на строителните материали прави новите жилища по-скъпи. Въпреки това, строителните предприемачи запазват оптимизма си, отчасти и поради факта, че търсенето стимулира нова вълна купувачи - основната част, от които са от поколението милениуми.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.

Свързани новини