Last news in Fakti

19 Март, 2021 13:21 14 745 25

Изграждат първия квартал с къщи напечатани на 3D принтер

  • сащ-
  • калифорния-
  • 3d print-
  • къщи-
  • екология

Той ще се намира в Калифорния

Изграждат първия квартал с къщи напечатани на 3D принтер - 1
Снимка: Shutterstock

Къща от напечатани къщи… Това вече е факт благодарение на модерните технологии. Имотите ще бъдат напечатани на 3D принтер и ще се намират в Южна Калифорния. Еко къщите ще са дело на компанията Раlаrі Grоuр. На парцел от 20 декара в курорта Ранчо Мираж (бел. ред. Палм Спрингс) ще бъдат построени 15 имота. Всеки от тях ще е с 3 спални и 2 бани. Началната цена на всяка къща ще е 595 000 USD. Ще се захранват със слънчева енергия. На разположение на собствениците ще има и басейн.

Едноетажните постройки ще бъдат изградени от здpaв, oгнeycтoйчив, вoдoycтoйчив и ycтoйчив нa тepмити мaтepиaл. Те ще са направени от модулни панели, ĸoитo ce oтпeчaтвaт oт ĸoмпaниятa Міghtу Вuіldіngѕ във фaбpиĸa в Oyĸлaнд и ce cглoбявaт диpeĸтнo нa cтpoитeлнaтa плoщaдĸa.

Изграждането на 3D принтирани жилища е по-евтино, а и това е революционен начин за строителство, чрез което напълно се елиминират излишните отпадъци, коментират експерти.

Новият комплекс от еко къщи ще е готов още тази пролет. Къщите ще се сглобяват успоредно с изграждането на съпътстващата инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МНО Предупреждава!

    84 11 Отговор
    Бойко Борисов си чака напечатаните на 3D принтер самолети Ф16 !

    Коментиран от #2, #14

  • 2 гост

    17 31 Отговор

    До коментар #1 от "МНО Предупреждава!":

    И ще ги дочака преди нарисуваните от Мосфильм !!!

    Коментиран от #15

  • 3 4745

    21 6 Отговор
    Че и ефтини!:) Ще взема да си купя три!:) Eдна добра инвестиция!:) Без това се чудя къде да си вложа парите!:)

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 гост

    39 7 Отговор

    До коментар #3 от "4745":

    Става въпрос за едни "малки " къщички от 5-600 квадрата , ако не си разбрал !! Само двойния гараж е колкото четиристаен в София !! Плюс безплатно електричество , което ще рече и отопление и охлаждане !! И това на цена от 1000 долара на квадрат , колкото панелка в Младост , плюс двор с градина и басейн в тая цена в Палм Спрингс !!!! Питай някой брокер кое е по-добре , щото за тебе явно пиле в кълчища е мнооого оптимистично определение !

    Коментиран от #16

  • 5 гост

    27 7 Отговор

    До коментар #3 от "4745":

    И парцела е повече от декар !!! А тоя материал , дето "печатат" с него е на циментова основа с един куп подобрители , пълнители и "арматура" и му дават живот до 300 години и е по устойчив на земетресения , наводнения и торнадо от железобетон !!

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    23 6 Отговор

    До коментар #3 от "4745":

    И на всичкото отгоре тая къща е ПРЕНОСИМА !!! Тоест ако много държиш , може да поръчаш да ти я преместят в Банкя примерно , да си съсед на омразния ти Бойко !! И ще ти струва дребните 10-15 000 долара барабар с монтажа , щото се събира в 4-5 морски контейнера от големите , а монтажа може да го направи всяка селска бригада за два - три дена !

    Коментиран от #9

  • 7 4745

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Пише за начална цена. Как мислиш, колко ще достигне крайната?!:) Ако, не минава милион, копувам три!:) Сигурен съм че след година ще ги продам тройно по-скъпо!:) Екологични братче!:) А, екологията няма да излезе скоро от мода!:) Все повече милиардери са загрижени за екологията и бъдещето на планетата!:) Виж за хората не им пука и така трябва да бъде! Твърде много станахме и няма нужда от повечето!

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    18 6 Отговор

    До коментар #7 от "4745":

    Началната цена значи къщата без обзавеждане , това се разбира в САЩ начална цена , щото хората обикновено си поръчват и обзавеждането при строителя и влизат в готова за живеене къща !! Така че началната цена си е всичко без мебелите !!! И с много повече от софийските цени "на замазка , шпакловка и тапа " !!!!

    Коментиран от #18

  • 9 4745

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Можеш да си позволиш подобно жилище, само ако си мулти милионер! За Калифорния няма да ти пиша! Ти я познаваш!:) Там няма да можеш да и платиш данъците!:) Колкото до Банкя с удоволствие ще дам на селската бригада да сглоби къщето до това на Бат Боби!:) Двамата вечер ще си пием ракията и ще обсъждаме философски въпроси!:)

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "4745":

    Пак глупости на търкалета ! Мултимилионерите в Калифорния си купуват къщи за 5-6 милиона , а не за 5-600 хиляди !! И най-тъпата дървена барака там струва 200-300 хиляди и не може да и стъпи на малкото пръстче на тая ! И при среден доход от 150-200 000 долара годишно и минимален от 40 000 , колкото ще стане с новата минимална заплата дали милионери ще купуват такива къщи ??? При ипотеки с лихва ПОД 1 % и срок до 100 години , демек на месец под 1000 долара , даже под 800 ?? Не случайно цял свят дава мило и драго да се премести там , не се напъвай , щото не хващаш дикиш !

    Коментиран от #11

  • 11 4745

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ти 100 г. ли се каниш да живеш?!:) Между другото ипотечните кредите се сринаха наскоро! По времето на Обама! Спомняш ли си как ореваха орталъка и колко пари наляха в банките за да няма пълен банкрут?!:) Тия живеят на заем са сметка на цялата Планета! Няма да е все така!

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "4745":

    Ами няма значение колко смятам да живея , както и тези които ще си купят тези къщи !!! Важното е , че къщата ще "живее" много повече от 100 години и затова банката може да даде такава ипотека ! А собственика ако реши може да я продаде или изплати напълно ако иска още на 10 - 15 година или да я остави на наследниците си , които също да я продадат или да продължат да изплащат ипотеката !! Или да направят втора и трета даже ипотека , срещу които да ПОЛУЧАТ допълнителни пари заради нарасналата пазарна стойност на къщата във времето !!! Което е твърде непонятно за хора , които не вдяват от управление на пари , а само повтарят като папагали "дългове та дългове" !!!! Дълговете са страшни за тези които не могат да ги управляват , за тези които могат са най-силния инструмент за развитие и растеж , пък ти си чакай на "спестявания" , хахах !!

    Коментиран от #13, #17

  • 13 4745

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Има един интересен момент!:) В един момент просто няма да можеш да ги плащаш! Не само валутата, а и икономиката на САЩ е много надценена! Разбира се винаги можеш да натиснеш останалите страни, защото разполагаш с най-мощната военна машина! Не случайно харчат луди пари за нея! Ама, това е до време, иначе щяхме да си живеем в Римската империя!:) E! Ако, предпочиташ в Третия райх! Все тая!:)
  • 14 Бай Коко

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "МНО Предупреждава!":

    Ще почака колкото се чакаше за Лада.
  • 15 Гост

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Мосфилм навремето ни пращаше няколко порции от бойни самолети, които си бяха топ оф дъ топс за тогавашната техника. Само за периода от 1955 до 1989 г сме получили от съюза: 224 бр МиГ-21, 90 бр МиГ-23, 4 бр МиГ-25, 22 бр МиГ-29, 23 бр Су-22, 31 бр Су-25, 44 бр Ми-24, 18 бр Ми-8s всичко 460 машини. Не си чувал и не знаеш, защото вашите ги е срам да ти го признаят.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    И като мине урагана и оставаш на открито под звездите.
  • 17 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Ти защо не си купиш такава къща?
  • 18 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Aре ве моя! Толкова ли нямаш едни 1000 долара на квадрат, колкото панелка в Младост? Защо още не си си купил такава къща? Тегли си влога за Тесла и се нанасяй за следващите 300 години.
  • 19 Пешо

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Точно за таквози информация Гешев лови шпиони

    Коментиран от #24

  • 20 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    А Мосфильм преди да прати "самолети" , чети скрап , колко стотин кила злато изкара от България , без да смятам другите неща , щото няма да ми стигнат и сто коментара и колко платихме за тия "самолети" или са ни ги подарили ??? Хахахах !! ВСИЧКО дошло от Раша е платено от България в ПЪТИ повече от цената му , включително и в момента по 4-5 МИЛИАРДА ВСЯКА ГОДИНА за боклуците на Лукойл и Газпром !!!!!! Само НАДПЛАТЕНИТЕ на Газпром пари от България , за които го осъди ЕС са повече от тия 2 милиарда за Ф 16 !

    Коментиран от #25

  • 21 Ясно

    9 0 Отговор
    Реклама на високотехнологични панелки. След 30 години ще се вайкат откъде пари за технически паспорт.
  • 22 Панелката

    5 0 Отговор
    Копират панелките май
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пешо":

    Тази ингформация я има свободно в нета. Всеки може да си я намери.
  • 25 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Ти си бягал от часовете по история. Злато 37 тона, което даваме на Русия след освобождението е приравнен дълг от войната. Ние дължим на Турция репарации, а Турция дължи на Русия. След приравняването България е трябвало да плати директно на Русия остатъка от 37 тона злато. Това е. А днес една канадска фирма изнася по 9 тона злато на година от България и го прави вече доста години. Но явно този "износ" не ти пречи или се правиш, че ен ти пречи.