Отидете към основна версия

3 740 15

Хората между 70 и 79 години са с предимство за ваксината на „Янсен“

  • испания-
  • янсен-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • възрастни хора

Ирландия стана поредната страна, която ограничи употребата на ваксината на „АстраЗенека“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Испания ще даде приоритет на хората на възраст между 70 и 79 години при използването на ваксината срещу коронавируса на „Янсен“, съобщиха властите, предаде bTV.

Очаква се първата партида с еднодозовия препарат, която се състои от 300 хиляди бройки, да пристигне в страната утре. След известно забавяне заради производствени проблеми вчера от компанията производител „Джонсън и Джонсън“ започнаха да доставят препарата за ЕС.

В Испания обитателите на домовете за възрастни хора и медиците на първа линия вече са напълно ваксинирани, а 90% от хората над 80 години са получили първа доза, затова следващият приоритет е възрастовата група между 70 и 79 години. Ирландия пък стана поредната страна, която ограничи употребата на ваксината на „АстраЗенека“. Властите препоръчаха препаратът да се прилага само при хора над 60-годишна възраст.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи за много редки случаи на кръвни съсиреци в мозъка след поставяне на ваксината на „АстраЗенека“, като изтъкна, че ползите от препарата са много повече от рисковете. Много европейски страни обаче промениха указанията си за прилагането му. А Австралия реши да не купува ваксината срещу COVID-19 на „Янсен“. Министърът на здравеопазването обясни, че еднодозовият препарат е подобен на този на „АстраЗенека“, от който страната вече договори доставки.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини