Отидете към основна версия

3 839 13

Разновидност на коронавируса 3 пъти намалява имунитета

  • индия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • индийски щам-
  • денис логунов

Индийският щам е много коварен

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Индийският щам на коронавируса намалява имунитета на човешкия организъм 2-3 пъти при тези, както при тези, които са заболели от него и са го прекарали. "Индийският щам е много опасен. Той има две мутации в рецептор-свързващия домейн и те значително намаляват активността на серумите при ваксинирани и вече възстановили се пациенти. Важно е да се отбележи, че двойното, дори тройно спадане на имунната система не е критично. Съответно, ако имунитетът намалее драстично и щамът се промени, това може да причини инфекции, макар и редки“, казва заместникът-директорът на Центъра за имунизация Денис Логунов.

Сега е важно да напипаме пулса и да наблюдаваме нововъзникващите щамове. "Москва също може да има свои московски щамове", добави той.

В края на март индийското министерство на здравеопазването и семейното благосъстояние обяви, че в Индия е открит нов тип коронавирус. Наличието на две мутации наведнъж, които преди са били наблюдавани при други геноварианти на вируса по света, е от особено значение. Съобщава се също, че тези мутации са открити в около 15% -20% от пробите и не са открити в британски, южноафрикански, бразилски щамове.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.

Свързани новини