Отидете към основна версия

2 215 38

Започва изследване на пандемията у нас

  • стойчо кацаров-
  • коронавирус-
  • имунитет

Това ще бъде едноактен процес на събиране, но тази база данни ще продължи да се пълни от тук нататък

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представи презентация на лаборатория "Цибалаб", която е направила собствено проучване за установяване с възможно най-голяма точност колко хора са се срещали с коронавируса досега.

"Това послужи за стартиране на процедура, която да ни позволи да съберем абсолютно цялата информация, която е налична в здравната мрежа по отношение на хората, които са се срещали с вируса", каза в началото на брифинга министърът.

В петък той е имал видеоконферентна връзка с всички софтуерни компании, с които са постигнали такава договореност:

"Ще изградим технически място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, всички, които са лежали в болница, информацията за всички, които са тествани и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестването на антитела от 1 март миналата година досега", обясни министър Кацаров.

Тази информация ще бъде сортирана по ЕГН, по области и по общини. На практика, събирайки тези данни, ще се получи най-малкият брой хора, които са се срещали до този момент с вируса.

Министърът обясни защо е избран такъв подход, а не чрез изследване за антитела на населението.

"Когато вие се срещнете с вируса, вие образувате антитела, но те след известно време намаляват и могат напълно да изчезнат. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса", допълни Кацаров.

Ако се направи изследване за антитела, ще се установят само тези, които скоро са се срещали с вируса, но онези, които са се срещали с вируса преди месеци, няма да се установят.

Това ще бъде едноактен процес на събиране, но тази база данни ще продължи да се пълни от тук нататък.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини