Зеленчуците са отличен източник на витамини и минерали. Но комбинацията на някои от тях може да бъде опасна за човешкото тяло. Типичната лятна салата от пресни домати и краставици, обичана от милиони, е ярък пример за злощастната комбинация от полезните дарове на градините.
Диетолозите не препоръчват да се прекалява със салати, които съдържат краставици и домати, за да не навредите на тялото си. Разглеждани индивидуално, зеленчуците са полезни, особено ако се отглеждат без използването на химически торове.
Зрелият домат със среден размер съдържа до една трета от дневната нужда на възрастен за витамин С. И освен това тези зеленчуци съдържат ликопен, вещество, което помага на организма да се бори с раковите клетки и сърдечно-съдовите заболявания.
По отношение на ползите от краставиците изглеждат по-скромни, тъй като съдържат твърде много вода. Но ако ги ядете, без да белите кората, получавате витамини от група В, които помагат в борбата с холестерола, фибри и редица полезни микроелементи.
Но ако комбинирате тези два полезни продукта, например, в салата, тогава всичко ще бъде различно. Аскорбиназата, съдържаща се в краставиците, разгражда витамин С от доматите, лишавайки го от полезните му качества за организма. Но това, за съжаление, не са всички проблеми, които чакат любителите на шопската салата.
Доматите и краставиците смиламе по различни начини. Доматите, кисели по природа, когато се смесват с алкални краставици, предизвикват реакция в организма, чиито продукти са соли. Отлаганията в бъбреците и камъните в жлъчката могат да бъдат причинени от пристрастяване към зеленчукови салати, комбиниращи храни, които трябва да се пазят далеч една от друга.
Но това изобщо не означава, че трябва да се откажете от краставиците и доматите или да направите труден избор, като оставите само един от зеленчуците във вашата диета. Можете да продължите да се наслаждавате на плодовете на полетата, но се опитайте да не се срещат в стомаха ви, пише сайтът Zdrave.to.