Отидете към основна версия

2 946 4

Рентабилността с тези активи пада, заради пандемията

  • испания-
  • жилища-
  • офиси-
  • търговски площи-
  • доходност

Най-изгодно е да се инвестира в офиси и търговски имоти

Снимка: Shutterstock

До 7.1% спадна доходността от отдаване на жилище под наем в Испания през последните 12 месеца. През второто тримесечие на 2020-та показателят беше 8.2%. В най-лошия случай, доходите са 13 пъти по-високи от лихвените проценти спрямо предлаганите 10-годишни държавни облигации в страната.

Най-доходност към днешна дата е да се инвестира в офис имоти, сочат данните на специализирания сайт Idealista. Покупката на офиси с цел отдаване под наем носи доходност от 11.4% днес спрямо 10.9% преди година. За търговските имоти показателят е 9.4%, а за гаражите и паркоместата 6.5%.

За търговските имоти най-висока е доходността в Уелв – 11.2%, а за офисите – Севиля (14.1%). Авил е отлично място за инвестиция в гаражи и паркоместа с предлагана доходност от 10.3%.

От столиците на отделните испански региони най-изгодно е да се купи жилище с цел отдаване под наем в Лерида – 8.2%. На второ място е Мурсия – 8.1%, а третата позиция е отново за Уелв – 7.5%. В другия край на класацията е Сан Себастиян с доходност от едва 3.6%. Тук влиза и Барселона. Доходността там е 4.4%. В Мадрид тя е 4.6%.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.

Свързани новини