Отидете към основна версия

1 940 22

Палежът на имунизационния пункт в Полша е „терористичен акт“

  • терористичен акт-
  • имунизационен пункт-
  • антиваксърско движение-
  • палеж

Инцидентът е последният от поредицата анти-ваксинационни прояви в страната, която се бори да засили кампанията си за имунизация

Палежът на мобилен ваксинационен пункт в неделя вечерта в южния полски град Замощ е терористичен акт, съобщи полският здравен министър Адам Нидзелски, цитиран от Politico, пише „Фокус“.

Провинциалните власти съобщиха, че пожарът, причинен от неизвестен извършител, „вероятно е унищожил“ ваксини срещу коронавирус, съхранявани там, според полските медии.

„Това беше терористичен акт, насочен не само срещу служителите на ваксинационния център и хората, които се ваксинират, но и срещу държавата“, каза Нидзелски.

Инцидентът е последният от поредицата анти-ваксинационни прояви в Полша, която се бори да засили кампанията си за имунизация, за да осуети евентуална четвърта вълна на пандемията, предизвикана от „делта“ щама.

„Целта на тези атаки е да обезкуражат да се ваксинират, а това, преди предстоящата четвърта вълна, означава риск от блокиране, ограничения и вълнения“, каза министърът.В края на юли активисти се опитаха да нахлуят в ваксинационен център в Гродзиск Мазовецки, близо до Варшава. Друг инцидент се случи в Гдиня в събота, където група хора ругаха служители на мобилен ваксинационен пункт.

Миналия четвъртък, по време на посещението си в общността Йежове - един от най -малко ваксинираните региони в Полша - една жена каза на Нидзелски, че има „кръв по ръцете“.

Най-устойчивите на ваксини общности в Полша са на изток и югоизток от страната, което също се оказва бастион на управляващата партия „Право и справедливост“. Процентът на ваксинираните там обикновено е под 30 %, доста под 80 %, които експертите по обществено здраве смятат за разумен показател за стаден имунитет.

Враждебността към ваксините сега се превръща в политическо главоболие за ПиС, която има желание да избегне нов кръг на ограничения на гражданските права, отбелязва Politico, като посочва, че в същото време ПиС не искат да налагат на хората задължителна ваксинация, както вече направиха няколко западни страни.

„Много съм резервиран относно задължителните ваксинации“, каза полският президент Анджей Дуда в събота.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини