Отидете към основна версия

12 104 16

Не яжте такъв хляб, опасно е

  • хляб-
  • опасно-
  • глутен-
  • тестени изделия-
  • мухъл-
  • опасност

Колкото и да ви се свиди, по-добре изхвърлете хляба, вместо да го ядете

Снимка: Shutterstock

Българинът е свикнал на масата да не сяда без хляб. И въпреки че редица диетолози смятат, че именно това е един от продуктите, който води до напълняване, той е неизменна част от дневното ни меню. Трябва обаче да се внимава с него. Оказва се, че хлябът може да бъде и опасен и това няма нищо общо с напълняването, пише zdrave.to.

Когато тестените изделия достигнат края на срока на годност, върху тях често се образува мухъл. Много хора предпочитат да отрежат „замърсеното“ парче и да оставят останалата част от хляба за по-късна употреба.

Диетологът Елена Мотова разказа до какви последици може да доведе поглъщането на мухъл, който е заразил хляба.

Правилото за икономия и пестеливост, заложено в нас от предишните поколения, всъщност се оказва много опасно за живота. Мухлясалата храна може да предизвика алергии и понякога да причини сериозни проблеми с дишането.

Специалистката обясни защо използването на мухлясали хлебни изделия е особено опасно. Тя посочи, че порестите храни като хляба могат да имат замърсители точно под повърхността.

Мотова отбеляза също, че тези, които се страхуват и избягват по всякакъв начин консервантите в храните, не разбират, че се използват за предотвратяване на мухъл.

Диетоложката обясни, че почти всички меки храни съдържат голямо количество влага, поради което патогенните бактерии и мухълът, който често ги придружава, много лесно проникват в продукта. Това обяснява факта, че не можете да се отървете от мухъла, като просто отрежете разваленото парче.

Опасността от мухъл се крие преди всичко в способността му да произвежда токсични химикали - микотоксини, каза експертката. Понастоящем няма ефективни методи за отстраняване на тези съединения от храната.

Микотоксините са изключително термично стабилни и могат да издържат на температури от 100 ° C или повече.

Ако тези вещества постъпят в организъм със слаб имунитет, могат да възникнат опасни усложнения. Най-леката форма на заболяването ще бъде алергия под формата на зачервяване, лющене на кожата и пр.

Някои хора с алергии към мухъл могат да получат оток на Квинке, който дори е фатален (ако пациентът не получи медицинска помощ навреме).

Ако откриете мухлясала храна, експертът съветва незабавно да се отървете от нея. Освен това си струва да проверите какво е било наблизо, тъй като спорите могат лесно да проникнат в съседните продукти.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.

Свързани новини