Българинът е свикнал на масата да не сяда без хляб. И въпреки че редица диетолози смятат, че именно това е един от продуктите, който води до напълняване, той е неизменна част от дневното ни меню. Трябва обаче да се внимава с него. Оказва се, че хлябът може да бъде и опасен и това няма нищо общо с напълняването, пише zdrave.to.
Когато тестените изделия достигнат края на срока на годност, върху тях често се образува мухъл. Много хора предпочитат да отрежат „замърсеното“ парче и да оставят останалата част от хляба за по-късна употреба.
Диетологът Елена Мотова разказа до какви последици може да доведе поглъщането на мухъл, който е заразил хляба.
Правилото за икономия и пестеливост, заложено в нас от предишните поколения, всъщност се оказва много опасно за живота. Мухлясалата храна може да предизвика алергии и понякога да причини сериозни проблеми с дишането.
Специалистката обясни защо използването на мухлясали хлебни изделия е особено опасно. Тя посочи, че порестите храни като хляба могат да имат замърсители точно под повърхността.
Мотова отбеляза също, че тези, които се страхуват и избягват по всякакъв начин консервантите в храните, не разбират, че се използват за предотвратяване на мухъл.
Диетоложката обясни, че почти всички меки храни съдържат голямо количество влага, поради което патогенните бактерии и мухълът, който често ги придружава, много лесно проникват в продукта. Това обяснява факта, че не можете да се отървете от мухъла, като просто отрежете разваленото парче.
Опасността от мухъл се крие преди всичко в способността му да произвежда токсични химикали - микотоксини, каза експертката. Понастоящем няма ефективни методи за отстраняване на тези съединения от храната.
Микотоксините са изключително термично стабилни и могат да издържат на температури от 100 ° C или повече.
Ако тези вещества постъпят в организъм със слаб имунитет, могат да възникнат опасни усложнения. Най-леката форма на заболяването ще бъде алергия под формата на зачервяване, лющене на кожата и пр.
Някои хора с алергии към мухъл могат да получат оток на Квинке, който дори е фатален (ако пациентът не получи медицинска помощ навреме).
Ако откриете мухлясала храна, експертът съветва незабавно да се отървете от нея. Освен това си струва да проверите какво е било наблизо, тъй като спорите могат лесно да проникнат в съседните продукти.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Патето Яки
22:34 27.08.2021
3 Патето Яки
До коментар #1 от "ИСТИНАТА":
Гледах го ,повтаряше кухи приказки че другите са лоши. Каза че не обещавал като други политици а бил казвал какво ще направи, не врат ами шия.22:38 27.08.2021
4 Е ЗАТОВА Е СТАТИЯТА
До коментар #1 от "ИСТИНАТА":
ПАРЛАМЕНТА Е КАТО КУТИЯ С МУХЛЯСАЛ ХЛЯБ🍞🍞🍞22:40 27.08.2021
5 копи пейст
Коментиран от #8
22:43 27.08.2021
6 АнатемаНаАлФашагата
22:44 27.08.2021
7 Хляб не се хвърля.
22:48 27.08.2021
8 Хм Хм
До коментар #5 от "копи пейст":
Добре, че има хора, които помнят неща. Ако не беше открит пеницилина ТОЧНО по мухлясалия хляб сега щяхме ли до имаме антибиотици?22:52 27.08.2021
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Наблюдател
Редактор на тема Любопитно във Fakti.bg
Погледнах какво е писало девойчето - 90% заглавия " опасно..." ; " не яжте..." ; " вредно...
То пък бива негативизъм, но чак толкоз ... брр
23:06 27.08.2021
11 Събинче
23:11 27.08.2021
12 ляба
23:21 27.08.2021
13 Анджело
06:20 28.08.2021
14 БОЙ КОДРИСЪК
20:41 29.08.2021
15 МОШЕНИЦИ
Първата национална, професионална компания изкупуваща отпадъчни мазнини в България. Целогодишно събиране и извозване от хотели, ресторанти, вериги за бързо хранене, супермаркети и кетъринг компании - И ПОСЛЕ НИ ГИ ПРОДАВА ЗА КОНСУМАЦИЯ
20:44 29.08.2021
16 запада
11:06 30.08.2021