Last news in Fakti

27 Август, 2021 22:30 12 062 16

Не яжте такъв хляб, опасно е

  • хляб-
  • опасно-
  • глутен-
  • тестени изделия-
  • мухъл-
  • опасност

Колкото и да ви се свиди, по-добре изхвърлете хляба, вместо да го ядете

Не яжте такъв хляб, опасно е - 1
Снимка: Shutterstock

Българинът е свикнал на масата да не сяда без хляб. И въпреки че редица диетолози смятат, че именно това е един от продуктите, който води до напълняване, той е неизменна част от дневното ни меню. Трябва обаче да се внимава с него. Оказва се, че хлябът може да бъде и опасен и това няма нищо общо с напълняването, пише zdrave.to.

Когато тестените изделия достигнат края на срока на годност, върху тях често се образува мухъл. Много хора предпочитат да отрежат „замърсеното“ парче и да оставят останалата част от хляба за по-късна употреба.

Диетологът Елена Мотова разказа до какви последици може да доведе поглъщането на мухъл, който е заразил хляба.

Правилото за икономия и пестеливост, заложено в нас от предишните поколения, всъщност се оказва много опасно за живота. Мухлясалата храна може да предизвика алергии и понякога да причини сериозни проблеми с дишането.

Специалистката обясни защо използването на мухлясали хлебни изделия е особено опасно. Тя посочи, че порестите храни като хляба могат да имат замърсители точно под повърхността.

Мотова отбеляза също, че тези, които се страхуват и избягват по всякакъв начин консервантите в храните, не разбират, че се използват за предотвратяване на мухъл.

Диетоложката обясни, че почти всички меки храни съдържат голямо количество влага, поради което патогенните бактерии и мухълът, който често ги придружава, много лесно проникват в продукта. Това обяснява факта, че не можете да се отървете от мухъла, като просто отрежете разваленото парче.

Опасността от мухъл се крие преди всичко в способността му да произвежда токсични химикали - микотоксини, каза експертката. Понастоящем няма ефективни методи за отстраняване на тези съединения от храната.

Микотоксините са изключително термично стабилни и могат да издържат на температури от 100 ° C или повече.

Ако тези вещества постъпят в организъм със слаб имунитет, могат да възникнат опасни усложнения. Най-леката форма на заболяването ще бъде алергия под формата на зачервяване, лющене на кожата и пр.

Някои хора с алергии към мухъл могат да получат оток на Квинке, който дори е фатален (ако пациентът не получи медицинска помощ навреме).

Ако откриете мухлясала храна, експертът съветва незабавно да се отървете от нея. Освен това си струва да проверите какво е било наблизо, тъй като спорите могат лесно да проникнат в съседните продукти.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Патето Яки

    29 0 Отговор
    Открихме рецептата, слагаме хляба в хладилника, преди го хвърляхме.
  • 3 Патето Яки

    27 12 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    Гледах го ,повтаряше кухи приказки че другите са лоши. Каза че не обещавал като други политици а бил казвал какво ще направи, не врат ами шия.
  • 4 Е ЗАТОВА Е СТАТИЯТА

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    ПАРЛАМЕНТА Е КАТО КУТИЯ С МУХЛЯСАЛ ХЛЯБ🍞🍞🍞
  • 5 копи пейст

    36 0 Отговор
    "...........д-р Григоров участва в Балканската война като полеви лекар, а по време на Първата световна война е лекар в македонските земи, където трябва да се справи с епидемия от холера. Там той изолира пеницилинова плесен от мухлясал хляб, за който сред войниците се говори, че предпазва от страшното заболяване /холера/. Практически д-р Григоров изпреварва с цяло десетилетие Александър Флеминг, откривателя на пеницилина."

    Коментиран от #8

  • 6 АнатемаНаАлФашагата

    23 3 Отговор
    Драгалевският гърбат Ай дук и Сашо Фашагата от СДС-то нямат тези проблеми Единият руча марули,а другия набива плескавици и стискавци на скара и карат без мухлясал хляб.Изядоха и държавицата ни,като на нас оставиха мухлясалия хляб и сиренето от палмово масло.
  • 7 Хляб не се хвърля.

    31 2 Отговор
    Такъв го разхвърлям из градината и до няколко часа птичките са го изкълвали. Под "хвърляне" аз разбирам кофата за боклук. Зимата когато клетите птици трудно намират храна е едно добро дело за да оцелеят и пролетта да хващат насекоми вредители.
  • 8 Хм Хм

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "копи пейст":

    Добре, че има хора, които помнят неща. Ако не беше открит пеницилина ТОЧНО по мухлясалия хляб сега щяхме ли до имаме антибиотици?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наблюдател

    16 1 Отговор
    Събина Андреева

    Редактор на тема Любопитно във Fakti.bg

    Погледнах какво е писало девойчето - 90% заглавия " опасно..." ; " не яжте..." ; " вредно...
    То пък бива негативизъм, но чак толкоз ... брр
  • 11 Събинче

    22 1 Отговор
    Ами едно време само мухлъ хляб са яли мари къзъм? Естествен пеницилин.
  • 12 ляба

    14 3 Отговор
    Аз пък слагам хляба във фризера и трае поне седмица.
  • 13 Анджело

    24 1 Отговор
    И що преди 1989г хлябът изсъхваше а не мухлясваше. Явно е бил комунистически ляб без пеницилин
  • 14 БОЙ КОДРИСЪК

    6 0 Отговор
    ПЕНИЦИЛИН МОЖЕ ДА ИМА В ИСТИНСКИЯ ХЛЯБ А В ТАЯ ГНЯС ПРОИЗВЕДЕНА ОТ МУТРИТЕ НАЛАЗИЛИ ВЕРИГИТЕ , МУХЪЛА Е ОТРОВЕН ! .........В СУПЕРИТЕ МЛЯКО И ХЛЯБ В ИСТИНСКИЯ СМИСЪЛ , НЯМААААА!
  • 15 МОШЕНИЦИ

    3 0 Отговор
    УКО България ООД
    Първата национална, професионална компания изкупуваща отпадъчни мазнини в България. Целогодишно събиране и извозване от хотели, ресторанти, вериги за бързо хранене, супермаркети и кетъринг компании - И ПОСЛЕ НИ ГИ ПРОДАВА ЗА КОНСУМАЦИЯ
  • 16 запада

    4 0 Отговор
    ни учи да не ядем мухлясал хляб а сурово месо.. е може малко да е затоплено