Отидете към основна версия

2 754 7

Хората още дълго време ще се местят заради пандемията

  • knight frank-
  • анкета-
  • жилища-
  • цени-
  • купувачи-
  • покупка

Близо 20% вече са се преместили, но още толкова планират да го направят

Снимка: Shutterstock

Анкета на консултантската компания Knight Frank показва, че 19% от хората вече са се преместили да живеят на ново място в резултат на пандемията, а още 20% планират да го направят в най-скоро време. Основната причина за промяната е желанието за по-просторен дом. 22% от респондентите заявяват, че са взели решение да си купят друг имот, тъй като той е разполагал с открито пространство. Други 19% просто са увеличи площта на дома си сменяйки го.

Показателят на миграция е най-висок в Евразия и Северна Америка, където през пролетта 25% от анкетираните са сменили жилището си. В резултат на преместването пазарът на извънградски имоти в САЩ процъфтява, а селските райони на Великобритания страдат от недостиг на достъпни жилища.

От тези, които все още не са се преместили, 20% планират да го направят през идните 12 месеца. От тях 38% възнамеряват да купят жилище в града, 33% - в предградията, а 15% - на село. 13% възнамеряват да си купят имот зад граница и да се преместят да живеят там. Сред най-предпочитаните държави да Швейцария, Франция и Великобритания.

Нараства и процентът на хората, които обмислят покупка на втори дом. Желанието отново е предизвикано от пандемията. Близо 33% посочват вируса като причина за покупката на втори имот спрямо 26% преди година. А 22% са били принудени да отложат плановете си за покупка заради пандемията.

Анкетата също така показва, че за 84% много важен фактор е енерегоефективността на жилището, а 27% са готови да платят повече за екологичен и енергоефективен дом.

Респондентите също така са настроени оптимистично по отношение на поскъпването на имотите. Близо 70% от хората очакват, че цената на сегашното им жилище ще се повиши през идните 12 месеца. Прогнозите са им за поскъпване в рамките от 1% до 9% в близката година. Това съвпада и със световната прогноза на Knight Frank, в която се подчертава, че цените на жилищата в глобален план ще нараснат вероятно с 4% през 2021 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Цените летят с невиждана скорост

    В 56 държави по света цените на жилищата продължават да растат, сочи глобалният индекс на консултантската компания Knight Frank. Общото поскъпване на ...
    05.07.2021
    9 692
    14
  • Най-скъпите градове

    Хонг Конг продължава да е лидер в сегмента наем на луксозни имоти. В края на 2020 г. средният месечен наем при луксозните апартаменти е бил 72.12 USD/ ...
    07.05.2021
    3 708
    3
  • Лидерът в продажбите на този тип имоти

    Лондон е градът, в който богаташите са купили най-много луксозни къщи и апартаменти през първата година от пандемията – 2020 година. Слабият пау ...
    12.04.2021
    2 911
    4