Отидете към основна версия

1 673 15

Пандемията е понижила раждаемостта в Южна Европа

  • раждаемост-
  • европа-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • бебе-
  • бебета-
  • деца-
  • южна европа

Учените започнаха да проявяват активен интерес към социалните и икономическите последици от пандемията

Снимка: Shutterstock

Демографи от Европа и САЩ установиха, че пандемията значително е намалила раждаемостта във всички европейски страни, което засяга особено Италия, Португалия и други държави в южната част на субконтинента, където този показател е спаднал с 6-9%. Констатациите на учените са публикувани в статия в списание PNAS, предава ТАСС, съобщи агенция "Фокус".

„Проследихме как се е променила раждаемостта в голям набор от развитите страни, включително САЩ и много европейски страни. Тези наблюдения показват, че раждаемостта е намаляла много повече от прогнозираните стойности в седем държави наведнъж, което е особено характерно за държави в южната част на Европа“, пишат изследователите.

През последните месеци учените започнаха да проявяват активен интерес към социалните и икономическите последици от пандемията. По-специално, американските лекари регистрираха рязко увеличение на нивото на употреба на алкохол и тежки наркотици по време на първите вълни на пандемията, а също така откриха доказателства, че раждаемостта в Съединените щати е спаднала с около 16% в края на миналата година година.

Група европейски и американски демографи, ръководена от Сет Сандърс, ръководител на катедрата по икономика на труда в университета Корнел (САЩ), се заинтересува от това как този показател се е променил през последната година, не само в САЩ, но и в две десетки други индустриално развити страни, които представляват около 37% от глобалните коронавирусни инфекции. Те включват много европейски страни, както и Сингапур, Япония, Израел и Южна Корея. Учените анализираха статистически данни за колебанията в раждаемостта в тези страни през последните десет години и сравниха тези промени с това как този индикатор се е променил през 2020 г.

Тези изчисления показват, че пандемията е намалила значително раждаемостта в 18 развити страни по света. В същото време учените установиха, че пандемията има необичайно силно въздействие върху демографската ситуация в седем държави едновременно, включително Сингапур и шест европейски държави. Най-вече тези промени засегнаха няколко държави в Южна Европа. Както показват изчисленията на учените, в Италия раждаемостта е спаднала с 9,1%, в Испания - с 8,4%, в Португалия - с 6,6%. По същия начин процентът намалява в Унгария (8,5%), докато в Австрия и Белгия той намалява с около 5,2-5,5% в сравнение с нивата преди пандемията. Сандърс и колегите му установиха, че раждаемостта в страните от Северна Европа не спада, а се увеличава през последната година и половина. Според изследователите това може да се дължи на относително малкия мащаб на пандемията на територията на тези държави, както и на наличието на развита система за социална подкрепа на тяхна територия.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини