Last news in Fakti

1 Юни, 2021 18:24 3 495 23

Защо китайците не искат повече деца

  • китай-
  • деца-
  • население-
  • раждаемост-
  • бебета

Десетилетия наред на китайците им бе забранено да имат повече от едно дете. През 2015 бе позволено второ, а сега дори и трето. Повечето китайци обаче нямат възможност да отглеждат по три деца.

Защо китайците не искат повече деца - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На семействата в Китай вече ще е разрешено да имат до три деца. "Оптимизирането на контрола над ражданията" има за цел да подобри демографската структура в страната, се казва в решението на Политбюро на Комунистическата партия на Китай, цитирано от агенция Синхуа.

То бе взето само три седмици след като бяха обявени резултатите от последното преброяване на населението. От него става ясно, че само след няколко години населението на най-многочислената страна в света може да започне да се топи.

Да имаш дете в Китай - доста скъпо удоволствие

Китайките раждат средно по 1,3 деца - това ниво всъщност е характерно и за застаряващи индустриални нации като Япония или Италия. Онези двойки в Китай, които сега стават родители, почти без изключение нямат братя и сестри. А тъкмо те се намират в особено трудна ситуация на демографски "сандвич": длъжни са да се грижат за своите родители, но и за собствените си деца.

През 1979 година Китай въведе строг контрол над раждаемостта, станал известен като "политика на едно дете". През 2015 страната разреши на двойките по две деца, но до очаквания бум от раждания така и не се стигна. Оказа се, че населението въпреки това не нараства. Ето, че сега вече са разрешени и дори желателни по три деца.

Увеличаването на раждаемостта се проваля главно поради един решаващ фактор: липсата на пари. Раждането е безплатно, но отглеждането на деца в Китай никак не е евтино. Огромният скандал с отровно мляко на прах за бебета, избухнал преди години, накърни доверието на родителите и ги накара да търсят и купуват само западни продукти, които са значително по-скъпи. Освен това наемите в големите китайски градове, предлагащи добра инфраструктура и близост до училища, междувременно скочиха неимоверно. А онези, които искат да осигуряват на децата си допълнителни уроци или занимания по музика и спорт, се нуждаят от доста пари.

С помощта на огромни финансови средства Китай в момента се готви да оптимизира своите социалноосигурителни системи. В много случаи обаче държавните инструменти за подпомагане са с ограничен обхват, поради които семействата все пак са тези, които се оказват под натиск. А активните членове на обществото, които работят и плащат отчисления за социално осигуряване, са двойно натоварени - да се осигуряват социално, а вече и да отглеждат още повече деца.

Има и други причини за стагниращата раждаемост. Конфуцианството разглежда семейството като общност от няколко поколения, които живеят заедно под един покрив. В днешен Китай обаче междувременно се появи самоуверена средна класа, която все повече споделя индивидуалистичните концепции за живот. Тя се стреми към повече лична свобода, свободно време и живот без големи ограничения. А родителските задължения се явяват пречка за осъществяването на тези представи за лично развитие.

Бейби-бум няма да има

За да противодейства на тези тенденции, сега Пекин приема цял пакет с мерки: предвидени са данъчни облекчения за семействата, по-добра защита на майките в професионалната сфера, така че отпуските по майчинство да не се превръщат в бариера за кариерно развитие. Предвидено е и изравняване на образователните стандарти и възможности за децата от селото и града. Така Китай се надява да стимулира раждаемостта и да подсигури своето бъдеще.

А как се финансира огромният финансов пакет? Тук Политбюро се губи в общи приказки и препраща към отговорността на местните органи на властта. Комуналната политика в Китай обаче е силно задлъжняла, затова може да се окаже, че новите мерки не са нищо друго освен празна символика. А в леглата на китайците едва ли ще настъпи някаква съществена промяна.

Автор: Юан Данг


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    26 3 Отговор
    защото напреднаха и те технологично. колкото по-развито е едно общество , благодарение също и на еманципацията , толкова повече репродуктивността му намалява. навремето са правили деца от скука и да помагат на полето.
  • 2 В Китай няма пенсии

    18 1 Отговор
    Затова не правят деца! Хранят и родителите!

    Коментиран от #3

  • 3 Варненец

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "В Китай няма пенсии":

    Има пенсии, затова им разрешиха 2015-та да имат второ, защото изчислиха, че след 20 години, няма да има толкова работещи, да плащат пенсиите.

    Коментиран от #11

  • 4 Мдам

    13 1 Отговор
    Има и друг проблем, от '79 насам са имали възможност само на едно дете, а това дете с голямо предпочитание е било момче. От '79 насам момиченцата се давани за осинувяване в чужбина, изоставяни са и може би са били убивани още в родилното, но факт е че момчетата вече мъже в Китай са значително много повече от колкото жените от тази политика! И в момента няма достатъчно жени, които да раждат деца!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хън Мън

    7 0 Отговор
    Аз не мога да разбера как така от 40 гждини имат право на само едно дете, а са се увеличили с 500 милиона души

    Коментиран от #8, #10

  • 7 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мдам":

    Глупости на търкалета !! Данни от днес , общо население 1 447 079 000 , от тях мъже 751 297 000 , жени 695 781 000 , на възраст до 15 години мъже 136 802 000 , жени 117 164 000 !!! Горе долу такова е съотношението навсякъде освен в Раша , където жените са почти два пъти повече от мъжете , ама това е заради алкохолизираните мужици и оттам почти с 50% по-късата продължителност на живота за тях !! За сравнение в Китай 73 години , в Раша 59 !!! За мъжете !!

    Коментиран от #12, #17, #18

  • 8 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хън Мън":

    Просто продължителността на живота е скочила с почти 50% , а оттам смъртността е паднала горе долу с толкова !! През 1980 е била средно 50-53 години , а днес е 74 !! Демек увеличават се възрастните и на средна възраст !
  • 9 гост

    13 0 Отговор
    Никоя жена завършила поне средно образование и вкусила от градски живот , работа и независимост от мъж няма да седне да ражда по 3 и повече деца и да си стои по 10-15 години в къщи да ги гледа , дори да и плащат за това , а след това да се чуди как да живее , освен с най-мръсна и нископлатена работа !! Тия с многото деца вървят само в неграмотните от гетата и харемите !!

    Коментиран от #20

  • 10 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хън Мън":

    Но това вече се е изразходило като ресурс и заради замърсяването възраста едва ли ще се вдига повече , даже може да падне , децата намаляват , тоест Китай ще стане с отрицателен прираст и намаляващо население !! Тоест или трябва да пускат мигранти или по-умното да почнат да вдигат доходите , а оттам и да поддържат ръст на потреблението !! Щото увеличаването на населението затова го искат , не щото са умрели да гледат бебета !! Още повече след 10-15 години половината от тия бебета ще са без работа заради роботите и държавата ще трябва да ги издържа като пожизнени пенсионери !!
  • 11 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Има пенсии само за държавните служители и то различни , за обикновените не стигат за хляб даже !!! За останалите няма никакви пенсии , както са ти написали в Китай е прието , че децата трябва да издържат родителите си когато вече не могат да работят !! Едно време това е продължавало най-много 4-5 години , а за някои и по-малко щото са живели до петдесетина години , ама вече живеят до 70-75 и трябва да ги гледат по 15-20 години !!
  • 12 Hoho Boho

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Погледни си цифрите, които си публикувал!
    Ще видиш, че #4 е прав, ти бъркаш.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Hoho Boho":

    Аз ги гледам , ама ти какво видя ?? Съотношението мъже-жени е 1,07 към 1 , ти колко искаш да е ?? В България е абсолютно същото , само че в полза на жените , значи ние си избиваме момчетата и ги даваме за осиновяване , по вашата логика , хахах !!! В цял свят не е по-различно с едно изключение известно на всички - Раша !!
  • 14 барчо

    4 1 Отговор
    Ми то и в България да не е по-различно??? Ние сме умираща нация с висока смъртност и ниска, отрицателна раждаемост. Тук децата да не би да се гледат без пари или са на фотосинтеза?? Я дайте статистиката тук, та да се разберем.

    Коментиран от #16

  • 15 dfu

    4 0 Отговор
    "главно поради един решаващ фактор: липсата на пари."

    Нищо подобно! Главната причина е, че им харесва да цъкат по цял ден игрички, а повече деца искат и повече време и грижи. Човек вкуси ли на хляба мекото и на работата лекото, трудно ще го накараш да се промени, освен ако не е много на зор.
  • 16 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "барчо":

    Еми пак глупости на търкалета ! В Китай при 1 447 милиона има 7,4 милиона раждания за тази година , тоест 1 на 195 човека ! В България при 6,9 милиона има 27 200 раждания или 1 на 253 човека !! Разликата е към 25 % , не е болка за умиране ! И не бой се , няма да измрем , а отрицателна раждаемост имат ВСИЧКИ развити страни БЕЗ изключение , както казах високия прираст е единствено в най-бедните държави , не се натискай за там !!

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Извод

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Тоест китайците ще е.ат рускини xD
  • 19 шукарния

    0 0 Отговор
    но при нас има бейби бум и ще станем един трилион и ще завладеем света
  • 20 Щирлиц

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Как са си обясним тогава, че най-богатите и влиятелни имат много деца (Илон Мъск - 7; Бил Гейтс-3; Сакскобурготски-6; Тръмп-5; Бернард Арно-5...) Истината за проблема с раждаемостта е, че той се появява със социалната държава. Хора, които не очакват от държавата да се грижи за тях в нужда, имат много деца. Когато имаш осигурен от държавата начин да оцелееш, когато си болен, безработен или стар, то не е нужно да ти помага семейството (децата). Това е съвременната средна класа в държавите с развита социална система.

    Коментиран от #22

  • 21 китаец

    1 0 Отговор
    Ами както са им забранили да имат повече от едно дете,така могат и да ги задължат да имат минимум по три.Ба.ти овцете са тия китайци.
  • 22 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Щирлиц":

    Ми не е вярно , най-много деца имат мюсулманите с харемите , по 50-60 , че и повече , там даже бедните често имат по 10-15 !! 4-5-10 деца за милионер и милиардер са същото като къща за 5-10 милиона , при това повечето са от поне 2 жени , а често от 3 и повече !!! Те могат да си ги позволят БЕЗ НИКАКВИ СЪЩЕСТВЕНИ проблеми !! Това НИКОЯ държава не може да го осигури масово за всичките си граждани , а и няма за какво !!! За какво е тоя зор въобще за много деца ??? Населението на земята и без това е поне 50% повече от нужното , мен ако питат трябва да се забранят повече от 2 деца , това е предостатъчно и освен това както казах , предстоят ДРАСТИЧНИ проблеми с безработица и доходи !! Хората вече не са желаната "работна сила" , има много по-добър вариант за това и единствено са нужни в ролята на потребители , което може да стане и с по-малък брой с по-висок доход !!
  • 23 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Дълбоко невярна теза! Раждаемостта в развитите страни НЕ Е ОТРИЦАТЕЛНА, а просто по-ниска. Причините са ясни - кариера, високи разходи за отглеждане, няма да ги коментираме. Да съпоставяш обаче Китай и България... Това е безумно! Да, 195 отнесено към 253 изглежда като нищожна разлика, но всъщност показва 25% по-ниска раждаемост в България. И не само! Китай е икономика N°1 или 2 в света, зависи от класификацията. България не е икономика в подем. И още - всяка политика по насърчаване на раждаемостта у нас ще доведе до рязко увеличение на раждаемостта сред малцинствата и до неособено висока раждаемост сред българите. Българката няма да роди 3 деца в масовия случай. Правила го е, но до 70-те. Днес ромката ще ти даде 7-8. Достатъчно е 100 000 ромки да имат по 8 деца. И не става дума за цвета на кожата, макар в Китай да насърчават народа Хан, т.е. етническите китайци. Просто манталитетът на ромите е съвсем различен.