Отидете към основна версия

54 710 52

Ситуацията с жилищата ще се влоши

  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване

Достъпността до собствен дом ще е по-трудна

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в световен мащаб почти достигнаха връхната си точка, като поскъпването ще продължи с по-бавни темпове и през идните 2 години, коментират анализатори. Те обаче прогнозират, че достъпността до собствен дом през идните години ще е все по-трудна. Данните са от проведено проучване на агенция Reuters, което обхваща посредници от САЩ, Великобритания, Канада, Индия, Австралия, Нова Зеландия, Китай и Дубай.

Лихвите по ипотечните кредити ще останат на рекордно ниски нива, като Централните банки няма да ги променят драстично. На повечето пазари темпът на поскъпване на жилищата не само догонва този на повишаване на заплатите, но и дори и изпреварва, което е лошо за купувачите.

Силното търсене, поскъпването на строителните материали, дефицитът в предлагането са трите основни фактора, които ще тласкат цените на жилищата нагоре.

Близо 80% от анкетираните са на мнение, че жилищата ще стават все по-недостъпни в бъдеще, като най-трудно ще бъде на купувачите на първи дом. Двуцифрен процент поскъпване за текущата година ще отбележат жилищните пазари на Канада, САЩ, Нова Зеландия и Австралия. В тези страни през следващата година темпът на поскъпване ще се забави.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 74 гласа.

Свързани новини

  • Поскъпване от 346% при имотите

    Цените на жилищата в Израел за последните 10 години са се увеличили с 346%, което е най-силното поскъпване на този тип имоти в света. За същия период ...
    01.09.2021
    7 372
    8
  • Разликата в цената на жилищата достигна 400%

    Разликата между най-скъпите и най-евтините региони в Нидерландия по отношение на цените на жилища достига 400%, като най-силна тя е в Хага. В хагския ...
    31.08.2021
    4 801
    7