Last news in Fakti

1 Септември, 2021 11:11 54 697 52

Ситуацията с жилищата ще се влоши

  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване

Достъпността до собствен дом ще е по-трудна

Ситуацията с жилищата ще се влоши - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в световен мащаб почти достигнаха връхната си точка, като поскъпването ще продължи с по-бавни темпове и през идните 2 години, коментират анализатори. Те обаче прогнозират, че достъпността до собствен дом през идните години ще е все по-трудна. Данните са от проведено проучване на агенция Reuters, което обхваща посредници от САЩ, Великобритания, Канада, Индия, Австралия, Нова Зеландия, Китай и Дубай.

Лихвите по ипотечните кредити ще останат на рекордно ниски нива, като Централните банки няма да ги променят драстично. На повечето пазари темпът на поскъпване на жилищата не само догонва този на повишаване на заплатите, но и дори и изпреварва, което е лошо за купувачите.

Силното търсене, поскъпването на строителните материали, дефицитът в предлагането са трите основни фактора, които ще тласкат цените на жилищата нагоре.

Близо 80% от анкетираните са на мнение, че жилищата ще стават все по-недостъпни в бъдеще, като най-трудно ще бъде на купувачите на първи дом. Двуцифрен процент поскъпване за текущата година ще отбележат жилищните пазари на Канада, САЩ, Нова Зеландия и Австралия. В тези страни през следващата година темпът на поскъпване ще се забави.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 74 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    55 8 Отговор
    Чудесно! Супер икономика !

    Коментиран от #20

  • 3 Жорж

    116 12 Отговор
    Тъпа статия. Измамно заглавие. Кой българин ке купува жилище в САЩ или Дубай? Важно е в БГ какво се очаква но предвид обезлюдяването на селата този процес няма скоро да свърши и жилищата ще продължа да се изкупуват яко.
  • 4 100

    106 3 Отговор
    Новото робство.

    Коментиран от #5, #26

  • 5 бл.134 в Зап. парк

    25 57 Отговор

    До коментар #4 от "100":

    Не ми дреме ! Имам 10 апартамента в Софето

    Коментиран от #8, #23

  • 6 от друг ъгъл

    140 8 Отговор
    В България е пълно с празни жилища и такива за ородажба, а като изключим София в провинцията т.н. купувачи само си обикалят за спорта и философстват, кое, как щели да изкъртят и променят, вечно недоволни и винаги им е мн. скъпо! Брокерхиените и те гладни се навъртат, авеее... С една дума Пунта Мара имотен пазар!
  • 7 Русенец

    103 4 Отговор
    Както казах - пр0пагандната машина не спира.
  • 8 Брех

    35 4 Отговор

    До коментар #5 от "бл.134 в Зап. парк":

    Цеци, защо са ти толкова !?

    Коментиран от #12

  • 9 Студопор

    19 45 Отговор
    Всъщност наемите се вдигат в следствие на икономическата криза, създадена от затварянето на абсолютно всичко покрай КОВИД. Хората обедняха и това кара наемодателите да вдигат цените. Поради същата причина се покачиха и цените на имотите за продан. Логично е. Не разбирам защо го изкарват сякаш това е нещо, случващо се от самосебе си.
  • 10 Русенец

    69 11 Отговор
    С огладняването хората ще търсят изход. Все повече хора ще го намират в укриването или неплащането на данъци. Това ще обезкърви пиявиците, които режисират този театър.
    Но и на това са му намерили цаката - ще започне жестоко преследване на населението за пари, за да се пълни хазната. За да има за членовете на структурата. Едното й пипало вече глобява под път и над път, за щяло и нещяло. Скоро ще започне изземването на имущество, под всякакъв предлог.
  • 11 Черна котка

    54 15 Отговор
    Ееем как така хората да имат жилище?!? Банката не печели ако лесно се сдобиеш с такова. А тези, които имат няколко...и за тях има оправия. Един закон като в Испания да не можеш да изгониш самонанесли се бежанци с деца и хоп...готово!
  • 12 100

    20 5 Отговор

    До коментар #8 от "Брех":

    Да си складира парите в тях. :)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТАКА Е

    27 14 Отговор
    Публикувано във факти.бг: БОЙКО РАЗЧИТА НАЙ -ВЕЧЕ НА СИЛНАТА МИРИЗМА НА ДР. АТАНАСОВА ЗА ДА УПОЙВА ЕЛЬЕКТОРАТА СИ В МАХАЛИТЕ
  • 15 Гост

    41 71 Отговор
    От както Баце не е на власт,цените на всичко скочиха в космоса.Сега зимата ще усетите доста добре.

    Коментиран от #19

  • 16 banker

    5 3 Отговор
    Този коментар е премахнат от модератор.
  • 17 Мен

    62 4 Отговор
    Пълни глупост са това. Може ли авторът на статията да ми предскаже числата от тотото които ще печелят другата седмица. Ако Не да не предсказва какво ще стане на пазара. Фед заяви че намалява изкупуването на активи и че 2022 започва да вдига лихвите и от ЕЦБсечуват такива гласове. Освен това няма пазар които винаги да е нагоре. А имотният пазар е в балон от поне 2 години

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мен":

    Не от 2 а от 12.
  • 19 тони

    54 13 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Да, както след режима на Живков, така и след диктатурата на Тулупа, поскъпването е част от процесите, нормално следващи подобни режими на еднолично и безконтролно управление. За съжаление това е цената, която хората трябва да плащат, заради овчедушното си търпение. Българите все още не са разбрали, че демокрацията е процес, а не режим на управление. Процес, който трябва да се брани и отстоява с гражданска активност на всякакви нива. Не може да търпиш да те крадат, да те унижават и да те лъжат политици, които ти храниш с данъците си. И не само да ги търпиш с десетилетия, а и да ги преизбираш! Това е шизофренност, която българинът все още проявява, смятайки, че като избира на Избори "по-малкото зло", всъщност дава съгласието си да бъде отново лъган, краден и унижаван. Докато нашенецът избира крадци и лъжци да го управляват, никога няма да заживее нормално. И винаги ще се налага да плаща за откраднатите десетки милиарди, с които е можело да се направи много в полза на икономиката. Ето това е "по-малкото зло" - корумпираните, егоцентрични, лъжливи и алчни за власт псевдополитици, които си преразпределят баницата, а за народа оставят трохите. Статуквото трябва да бъде изметено от властта, да се разследват и съдят всички, допуснали с действие или бездействие да бъде ощетена дължавата, респективно гражданите й. Реформа на съд и прокуратура, реформа на МВР, поетапно и целево трябва да се направят промени в почти всички сектори на енергетиката, за да се осигурят ср

    Коментиран от #40

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Асан

    57 5 Отговор
    Жилищата ще поскъпват докато всички спестени пари, че и отгоре (заеми) се обърнат в жилища. Тогава вече като няма накъде, ще спре гладът за жилища и вълната ще се обърне. Ще има хора, на които все за нещо ще им потрябват пари и ще им се наложи да продават, но вече няма да има на кой. Ще започнат да падат цените. Тези, които са си накупили по няколко жилища (щото така уж са им на по-сигурно парите) - като видят ще цените падат, лихвите се вдигат - ще започнат да продават и те. Като се усетят, че няма на кой, ще започне надпревара кой първи да продаде докато още може на висока цена - ще излязат всички празни и спекулативни имоти на пазара и съвсем ще се сринат цените. Или по-скоро цените ще си дойдат на мястото. Това най-вече предстои да се случи на пазари, където населението намалява и няма как да има повече купувачи, отколкото е имало едно време. Нека не забравяме, че България е на второ място в света от над 200 държави по отрицателен прираст на населението! А ако някой се надява на африканци, афганистанци или местните синьозелени да дойдат с торби пари и да му купят апартаментчето за по 2000 евро/м2 - много поздрави от бай Асан :)

    Коментиран от #32, #37, #39

  • 22 Златото

    26 15 Отговор
    Истината каква е - инвестирайте в злато! На който му стиска - може и в биткойн. Но в злато е най-просто и сигурно. В момента, когато всички гледат да инвестират в акции и имоти, защото уж цените им се качвали - златото почти не е загубило стойността си ($1800/унция). Помислете какво ще стане, когато този устрем да се хвърлят пари по акции и имоти секне - златото ще се изстреля. Всеки ще се усети, че компаниите могат да фалират, пазара да се срине и да загубиш всичко в акции. Имоти могат да се построят докато има балами да купуват (и те се строят и ще продължават да се строят, докато има кой да ги купува, па ако ще и половината да стоят празни). Но златото никога няма да се срине - то си е едно и също количество, нито може да фалира, нито някой може да построи още злато, нито да го напечата, нито зависи от интернет като биткойн.

    Коментиран от #29

  • 23 Номер 2

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "бл.134 в Зап. парк":

    като ти викя ника - блок....ясно
  • 24 мамун

    27 0 Отговор
    всичко е умишлено
    кризата от 2007 както и пандемията също
  • 25 Фермерът.

    8 16 Отговор
    Имам три имота,за продан,по 60000 евра!!!Купих ги,по времето на Жан...По 200 зелено...Жив и здрав да е ,Виденов!!.Оправи ми живота..От ,Стара Загора..!..
  • 26 Цървул

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "100":

    Много точно!
  • 27 МОЯТ ГО ВЗЕХ ЗА 450 ЕВРО НА КВАДРАТ

    23 4 Отговор
    През 2012....сега се предлагат в района за 1300 евро.....жените на материалите са почти същите, а цената на труда не в мръднал с повече от 100 лв!!! На каква база се случва това? На базата на робовладелшината на банките и кръговете, които дърпат конците!
  • 28 райберЪТ

    14 7 Отговор
    Не бойте се ! Който трябва вече се е уредил. Питайте мис Бикини с къщата в Барселона дали й пука , нито пък на нейния спонсор-вожд !
  • 29 Бай Ставри

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "Златото":

    Ами не е точно така.Първо злато се добива постоянно.Второ ФЕД и ЕЦБ заедно с Ротшилд си играят с него както си искат.Трето идеята е човек да работи цял живот а не да натрупа достатъчно до 40-50г. и после да си живурка.Е това в момента разбиват на запад.Там много хора натрупаха пари и активи и се пенсионираха рано.Ако има глад и мизерия златото няма да е много атрактивно, защото празния стомах със злато не е ок.

    Коментиран от #31

  • 30 За бедните, да госпожо

    10 2 Отговор
    За богатите не, има и жилища и то дости добри.. но си спомни за Гаврош, за малката кибритопродавачка, гледат през,, джамове те,, лъскавото, защо това лъскаво, трябва, да се постига по другия начин, по целия свят е така.... не мога да коментира човек, по друг начин, когато вижда непрекъснато,, ръждата,, от ранна възраст, ще те нарече, някой,, неспособен, а,, способните,, кои са,......

    Коментиран от #35

  • 31 мда

    7 5 Отговор

    До коментар #29 от "Бай Ставри":

    При една война и недостиг на хранителни стоки наистина може временно цената на златото да пада, но все пак може да го размениш за хляб, докато парите са хартийки, имотите може отгоре да ги разрушат, или да се обезлюди и да не се търсят толкова.

    Коментиран от #44

  • 32 Имотният

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Асан":

    Браво Асане, много точно го каза, ще въведем парична обменна единица- 1 м2 имот.
  • 33 Но как ще

    18 0 Отговор
    се влоши? В старото строителство има празни имоти колкото си поискате, но собствениците ги държат и не искат да ги продадат точно заради подобни статии, че виждате ли поскъпнали двойно и още по-двойно щели да поскъпват и нямало и так стоят празни апартаменти, а младежите ги карат да купуват ново строителство със заеми, като им казват че на старите щели да им извадят паспорт и тези над 50-годишните жилища нямало да се разрешават да се продават ами ще се издават разпореждане за събаряне , за което собствениците трябвало да си платят и после пък да си платяли за проектиране наново и построяване отново и тям подобни глупости. Каменни къщи на гредоред по на 300 години си запазват конструкцията, а пък железобетонът след 50 бил за събаряне. Дивотии колкото си искаш!
  • 34 Бг село

    27 5 Отговор
    Всеки който има малко акъл в главата ще знае, че селски имот не се продава! Живеем във времена, когато трябва отново върнем към природата и да заживеем в хармония с нея. Така че умната! Стягайте си къщичките и градинките. В пъти по-добре е от кибритените кутии в градовете.
  • 35 В грешка си

    5 8 Отговор

    До коментар #30 от "За бедните, да госпожо":

    Стига с това сиромахомилство, 21-ви век сме! Преди век и повече, много стоки и нововъведения - електричество, автомобили, лъскави витрини, са били лукс и недостъпни за повечето хора. Сега храна, телефон, домакински електроуреди, дори и кола, може да си позволи почти всеки (е, разбира се не онези 10-15 % от Ганьовците, които са мързеливи и все държавата им е виновна, някои етноси, или някои семейства с по много деца, които ВРЕМЕННО са закъсали поради случайно лошо стечение на обстоятелствата). Относно жилищата, живееш още в социализма на бай Тошо. Тогава се построиха много и ниско качествени панелени коптори, в които рабочий класс беше наврян (при което съвсем не без връзки и рушвети), а тогавашната пропаганда тръбеше наляво и надясно за безплатните жилища и младите семейства! Ето оттам ти идва заблудата, друже! Собственото жилище винаги е било лукс, достъпен за богатите и част от средната класа (който успее да изплати ипотеката).

    Коментиран от #41

  • 36 Всичко трябва, да, се отстоява

    5 1 Отговор
    Със, зъби и нокти, демокрацията какво била, че не разбрах, лицемерие, корупция, слободия, подигравка, сина е,, умен,, слага лайкове, на своя мил башта, бравос за,, есето,, отново фалшиво и никой не вникнал, дори в началните му изречения, така е в. БГ, някой като напише,, романс,, той се смята за, умен, но романса му е по,, злокобен,, от филм на Педро и колегите. му.....!
  • 37 Ала бала

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Асан":

    В BG то има мнооого пари, но повечето от тези които ги имат са си закупили имоти тук и вече пазаруват и инвестират в чужбина
  • 38 Varna

    12 5 Отговор
    Когато се върнем към пазарната икономика ще имаме истински цени на жилищата.
    Докато централните банки печатат пари, балонът ще се надува а тава не е добре за никого.
  • 39 Varna

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Асан":

    В една нормална пазарна икономика всичко което описваш е вярно.
    За съжаление политиците разбраха, че кризите се оправят с още повече прясно напечатани пари.
    Ще видим това дали ще доведе до инфлация или до пълен колапс на световната икономика.
    Иначе кризите са хубаво нещо . Те позволяват едно по справедливо разпределение на активите.
  • 40 Черна котка

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "тони":

    Не е точно така. Това да си "нормални" икономически цикли на капитализма подкрепени с теориите на Кейнс приложени на практика след ВСВ. Така функционира без значение кой клоун ще сложат. Естествено, че не ги избираме ние.
  • 41 Така ли?!

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "В грешка си":

    А кой ми наблюдава стаята, която я нарича коптор, кой ми наблюдава масата, кой иска да ми купи епилатор, такива като вас са по големи сиромаси, защото нямате ,, души,, бездушни сте....
  • 42 ПЕТРОВ

    7 1 Отговор
    НЕИЗБЕЖНО Е ВДИГАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА. ЗАРАДИ АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА КЪМ КИТАЙ СЕ ВДИГНАХА ЦЕНИТЕ НА КОНСУМАТИВИ ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО. ТРАНСПОРТА ОТ КИТАЙ Е УВЕЛИЧЕН В ПЪТИ ПОВЕЧЕ. ДО ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ВНАСЯХ ОТ КИТАЙ КАЧЕСТВЕННА ЕЛЕКТРОНИКА НА ДОСТЪПНА ЦЕНА. СЕГА ЗАРАДИ СКЪПИЯТ ТРАНСПОРТ И ТЕХНИКА,ЦЕНИТЕ НЯМА КАК ДА НЕ СЕ ВДИГНАТ. КИТАЙ МАСОВО ИЗКУПУВАТ СКРАП ОТ ЦВЕТНИ И ЧЕРНИ МЕТАЛИ, А ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ МАТЕРИАЛИТЕ СА ОТ КИТАЙ И ТУРЦИЯ. ОТ ТУРЦИЯ Е ПО ЕВТИНО НО ПЪК ГОЛЕМИТЕ ВНОСИТЕЛИ ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО ВДИГАТ ЦЕНИТЕ ОТ ТУРЦИЯ БЕЗ ОСНОВАНИЕ ЗАЩОТО ЛИРАТА Е ЕВТИНА. НО ОТ ТАМ ТЪРГУВАТ ЕДНИ ХОРА С ЛОБИТА, КОИТО НЕ ПОЗВОЛЯВАТ СТРОИТЕЛИТЕ ДА КУПУВАТ ОТ ТАМ ЗАЩОТО СА ОБСЕБЕНИ ВСИЧКИ ДИСТРИБУЦИИ И ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА. В ТОВА НЯМА БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА. КОИ СМЕ НИЕ ЧЕ ЩЕ ДИКТУВАМЕ СТРОИТЕЛНИТЕ И ДРУГИ ПРОДУКТИ. ТАКА ЧЕ ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩА И ВСИЧКО ЩЕ СЕ ВДИГА БЕЗ НАША НАМЕСА, ЗАЩОТО ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ, НЕДАЛНОВИДНИ ПОЛИТИЦИ УНИЩОЖИХА ИНДУСТРИЯТА И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И СЕГА БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ НА БЕЗДАРНИЦИТЕ УНИЩОЖИЛИ ВСИЧКО СЪЗДАДЕНО ОТ НАШИТЕ РОДИТЕЛИ МАКАР ЧЕ НЕ БЕШЕ С ВИСОКО КАЧЕСТВО. НЕКА ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА ОГЛЕДА ДОМА СИ И ЩЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ МЕЖДУ 70-90% ОБЗАВЕЖДАНЕТО МУ Е ОТ КИТАЙ, С УСЛОВИЕ ЧЕ ИЗКЛЮЧВАМ ХОРАТА ОТ ГОЛЕМИЯТ БИЗНЕС. БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ.
  • 43 mmm

    9 1 Отговор
    Ми всеки да си ходи по родните места!!! Стига с тази София!!!! Ще има хора на всякъде и нещата ще се уравновесят както преди много години!!
  • 44 aлфа херинга

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "мда":

    Тогава инвестирай в земя. Ако има толкова голяма криза, че да има отлив от градовете и да няма храна, земята винаги може да ти осигури такава. Дори и хал хабер да си нямаш, пак едни картофи ще може да изкараш.
  • 45 Мама мия

    4 2 Отговор
    ..се ми е тая, фамилията ми е с над 20 имота и искам не искам ще търся още :) ..
  • 46 мечо

    1 0 Отговор
    стигъ сти ривали
  • 47 Ето че

    1 1 Отговор
    Дойде Промяната !
  • 48 Финансиста

    2 2 Отговор
    Цената на имотите е спекулативно висока. Няма как при видимо масово обедняване и отрицателен прираст да има пазарно покачване на цените. Още повече, че цените на наемите падат заради обедняването и невъзможността на много хора да плащат за този разход. Наема и цената на жилищата са взаимно свързани показатели. Ако едното вземе да изпреварва много другото, то говорим за спекулативен пазар. Нормално е едно жилище да бъде изплатено от за наеми около 10 г. В момента трябва да вземаш около 30 г наеми, за да го изплатиш. Това не е нормално. Значи имаме балон на пазара с имоти, който изкуствено се надува.
  • 49 До Мама мия

    2 1 Отговор
    Ти да не си Рашков бе братчед.. ?
  • 50 Финансиста

    3 1 Отговор
    Схемата как се вземат пари от хората. Надува се имотен балон и се внушава, че ще поскъпват. Инфлацията също се надува, за да започне обезценяване. Хората се втурват да купуват. Банките също отпущат яко пари, за да може да има още повече набълбукани с имоти. Куцо, кьораво и сакато де що има пари ги обръща в имоти. Идва момента в който парите, които трябва са вложени и държавата започва да вдига данъци на жилищата, а банките да вдигат лихвите по кредитите. Хората са останали без кеш заради кризата, но пък имат недвижимо имущество, което е доста слабо ликвиден дълготраен материален актив и се принуждават да продават на ниска цена, за да си осигурят кеш с който да живеят. Точно в този момент големите играчи придобиват имотите без пари, а масово хората са се заробили и на всичкото отгоре и без имот са останали. Така, че мислете много преди да се решите да правите рискови стъпки! Финансите са доста сложна материя и са малко хората, които я разбират. Един съвет ще ви дам. Основен е! Ако ще купувате нещо, то не трябва изплащането на това нещо да надвишава 1/3 от нетните ви месечни доходи. В противен случай много рискувате да останете без нищо. Винаги трябва да имате някакъв буфер за непредвидими ситуации и трябва да пестите 10-15% от доходите си и да не пипате спестеното. Дето се казва бели пари за черни дни...
  • 51 Чичо Генчо

    2 1 Отговор
    След като цените на жилищата са високи, изчакайте балона да се спука.
  • 52 Ха Ха

    0 0 Отговор
    Чичо Генчо,още колко години да чакаме.....