Отидете към основна версия

5 099 60

Доц. Мангъров: Носенето на маски от децата е извращение

  • доцент атанас мангъров-
  • коронавирус-
  • маски-
  • мерки-
  • ваксини

Умираме най-много заради качеството на здравната ни система, заяви инфекционистът

Снимка: БГНЕС

"С това, което се прави - децата да ходят на училище с маски, да са разделени, непрекъснато да се тестват, да се карантинират, всъщност прехвърляме нашите страхове, върху главите на децата си".

Това каза доц. Атанас Мангъров на пресконференция на АБВ.

Според него децата трябва да ходят на училище нормално. "Няма нужда да носят маски. Носенето на маски от децата е извращение. Учителите трябва да ходят на работа. Тези от тях, които се страхуват, могат и трябва да се ваксинират, за да могат да ходят нормално на работа. Съответно да разпишат информираното съгласие. Тези от тях, които не искат да се ваксинират, също трябва да ходят на работа, с уговорката, че могат да се заразят, както може да имат високо кръвно налягане и всичко, което може да се случи на един човек, който изпълнява трудовите си задължения. Ако действително този натиск за масово ваксиниране е оправдан, нека се върнем към нормалния ритъм на живот. Ваксини има. Дори се чудим какво да ги правим. Нека хората да се върнат към нормалните си трудови задължения. Става дума не само за учителите, а и за всички останали. Всеки за себе си. Всеки има глава на раменете си и нека да я използва. Тези твърдения, че учителите трябва да се ваксинират, за да не заразяват другите, са безпочвени", подчерта доц. Мангъров.

Той коментира и създаването на тези COVID центрове, в които да се лекуват COVID болни, на които ще се наливат по 50 хил. лв. на център и го определи като напълно безсмислено. Според него лекарите трябва да ходят нормално на работа. "Допускам, че сега ще се развихри художествена самодейност, при която медикаменти, които могат и трябва да бъдат използвани само в болници под лабораторен и всякакъв друг медицински контрол, ще започнат да се използват в домашни условия и това няма да доведе до добри резултати. Ние така или иначе досега не седнахме по какъв начин може да се лекува една респираторна инфекция, каквато е COVID. Трябва да кажа, че тя се лекува много просто. Тя няма нужда от някакви кой знае какви медикаменти.

"Другото нещо за нашата страна, за която се казва, че едва ли не е страната на идиотите, които не се ваксинират", каза още доц. Мангъров. Той обърна внимание, че в епидемиологично отношение тези, които не са ваксинирани по нищо не се отличават от тези, които са ваксинирани. "Имаме вече година и половина опит, че тези, които са ваксинирани в епидемиологично отношение по нищо не се отличават от тези, които не са ваксинирани. И едните, и другите могат да се заразяват и съответно могат да заразяват другите. Същото се отнася за лекарите.

Той даде пример със страната Израел. По думите му там ваксинирани над 80 % по два пъти, като една значителна част то тях са ваксинирани по три пъти.

"Към вчерашна, днешна и въобще през изтеклата седмица те имат 3-4 пъти повече новозаразени, отколкото в нашата страна. Една значителна част от новозаразените - даже основната част са ваксинирани по два пъти. Това, което се казва винаги, когато стане дума за резултатите в нашата страна е, че в нашата страна има по-висока смъртност от или с COVID. Смъртността се определя от две неща. Едното е здравния статус на населението, което за нашата страна може да се каже, че не са добри, защото нашето население е застаряващо и нашето население е с множество придружаващи заболявания и като цяло нашият народ не живее твърде дълго. Ние сме били винаги на челните места по смъртност както в ЕС. Не можем да очакваме при един такъв статус на населението, когато се появи заболяване, което натоварва всички органи и системи, резултатите да са блестящи. Другото нещо, от което се определя смъртността в една страна, това е състоянието на здравната система. За нашата страна може да се каже, че то съвсем не е блестящо", каза още доц. Мангъров.

Той коментира и страни от бившия социалистически строй. "Въпреки че броят на случаите е съпоставим, смъртните случаи при нас са повече, като единственото обяснение за това може да бъде качеството на нашата здравна система. Нашите болници винаги са препълнени, но да не забравяме, че ние имаме най-много лечебни заведения на глава от населението. Доколкото си спомням болниците в страната са над 400 и всички тези болници се издържат чрез болните, които влизат в тях. Логично и нормално е, когато това е така, те да са препълнени. Ние винаги сме били на челно място по броя на хоспитализираните. Това са данни, които могат да се видят в съществуващите статистически справочници и това е обяснението", допълни инфекционистът.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 69 гласа.

Свързани новини