Отидете към основна версия

2 782 32

Проф. Маргарита Апостолова: Четвъртата вълна няма да е последна

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • проф. маргарита апостолова

Задава се Ламбда вариантът

Снимка: БГНЕС

Четвъртата вълна няма да бъде последна. Това прогнозира проф. Маргарита Апостолова, ръководител на Лаборатория по медико-биологични изследвания към Института по молекулярна биология на БАН, в предаването „Добър ден, България“ на Радио Фокус“.

Проф. Апостолова отбеляза, че японски учени обръщат много голямо внимание на два варианта на коронавируса, които в момента се наблюдават. Това са, т.нар. Ламбда вариант“ и Мю вариантът.

„Ламбдата възникна в Перу и той е по-заразен от Делта варианта, което означава, че ако той дойде до България, може да имаме и следващи вълни. Затова е абсолютно задължително хората да имат обществена отговорност. А не след аз като не съм болен, не спазвам противоепидемичните мерки и нищо не ме интересува“, допълни ученият.

Тези варианти не са регистрирани за момента в България, но в други части на света са отчетени още през януари.

„Японските колеги доказаха, че Ламбда е по-заразен, има повече мутации и се разпространява по-бързо“, обясни тя.

„За момента няма директни проучвания с излезли резултати за влиянието на ваксините върху този вариант. Смята се, че някои от ваксините ще имат понижена протекционна ефективност към него. Но тъй като реално не е казано колко ще бъде тя, няма смисъл да я коментираме“, допълни проф. Апостолова.

Тя коментира и нежеланието на много от българите да се ваксинират, на фона на многото смъртни случаи у нас.

„Практически се оказва, че много голяма част от българското население вярва предимно във врачки, на бъдещото си чипиране, а не на реалните оптимистични очаквания и в научните рецепти на ваксините. Това е една от големите причини ние да бъдем най-ниско ваксинираната нация. И разбира се с това се дължи на много от изказванията на наши колеги, които практически не подкрепиха ваксините достатъчно силно“, допълни проф. Апостолова.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.

Свързани новини