1. Босилек
Босилекът открай време е известен с полезните си свойства. Той подпомага храносмилателната и нервната система. Ако страдате от тревожност или стрес, той може да увеличи вашата енергия и да помогне за освобождаване на напрежението. Със своите антибактериални свойства, босилекът може да помогне и за предпазване от инфекции и настинки. Босилекът се нуждае от много слънчева светлина и процъфтява в по-топъл климат. Ще е трудно да го отглеждате в по-хладни райони. Използват се предимно листата. Използвайте пресен босилек за пици, тестени изделия, салати, сандвичи и сосове.
2. Риган
Риганът има антисептични свойства, които са полезни за борба с респираторните инфекции и храносмилателните проблеми. Той е полезен и за намаляване на нервността и раздразнителността, причинени от напрежение и стрес. Използват се листата. Риганът е чудесна подправка към меса, салати, сосове и супи.
3. Розмарин
Розмаринът активира кръвоносната система и може да облекчи лошото храносмилане. Ако се чувствате отпаднали или депресирани, той е известен с това, че повишава настроението ви със своите антидепресантни свойства. Понякога розмаринът се използва като средство за облекчаване на главоболието. От него се използват листата и цветовете. Розмаринът обикновено се използва като подправка за месо и за печено. Използва се и при печене, включително на хляб, бисквити и дори солети.
4. Салвия
Със стягащи и антисептични свойства, градинският чай е чудесен за предпазване от инфекции, настинки и грип. Салвията служи като добро храносмилателно средство и отпуска нервната система. Използват се листата. Добавя се към меса, сосове, супи и плънки.
5. Мащерка
Мащерката има много разновидности, но най -лесните за намиране са обикновена градинска мащерка или лимонена мащерка ( Thymus Citriodorus ), която има приятен аромат на лимон. Мащерката е всеобхватен стимулатор на имунната система. Заради своите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, мащерката се бори с инфекциите и настинките. Мащерката е известна и с това, че успокоява нервната система и облекчава разстроен стомах. Използват се листата и цветовете. Добавят се нарязани листа към салати, супи, сосове и подправки.
6. Сладък босилек
Сладкият босилек е добре познат за предпазване от вирусни и бактериални инфекции, както и настинки, грип и възпалено гърло поради своите антибактериални и антивирусни свойства. Намалява стреса върху тялото, подпомага кръвоносната система, а също така помага при фокусирането и концентрацията. Високо ценена в Индия, тази билка се използва много в индийската и азиатската кухня, включително тайландска и виетнамска. Използват се листата. Изрежете листата и ги включете в любимото си ястие или направете рецепта, изрично изискваща тази прекрасна билка. Добавете я в самия край, за да не загубите целия вкус. Можете също така да направите чай от листата.