Отидете към основна версия

28 355 21

Никога не правете това, ако имате високо кръвно

  • високо кръвно-
  • хипертония-
  • здраве-
  • риск

Вдигането на тежки предмети може да изложи на сериозен риск здравето

Снимка: shutterstock

Хипертонията или високото кръвно налягане е състояние, при което кръвта преминава през артериите с повишена скорост. Това състояние може да причини кървене, да увреди кръвоносните съдове и да доведе до хеморагичен инсулт, който може да причини парализа на ръката или крака, проблеми със зрението, гърчове и проблеми с говора.

За хората с високо кръвно са категорично противопоказни някои дейности.

Те трябва да избягват вдигането на тежки предмети, тъй като това може да изложи на сериозен риск здравето им, пише Actualno.com.

Мозъчните аневризми най-често се появяват при хора на възраст между 35 и 60 години, но в повечето случаи това състояние се проявява след 40 години.

Церебралните аневризми са по-чести при жените, отколкото при мъжете. Хората, родени с артериални аномалии и хората с определени генетични заболявания също са по-склонни да развият мозъчни аневризми.

Здравните експерти предупреждават, че вдигането на тежести може да повиши кръвното налягане до опасни стойности.
Изследванията показват, че при вдигане на тежки предмети кръвното налягане може да се повиши трикратно и конвенционалните апарати дори не са в състояние да измерят тези нива.

Експертите са стигнали до извода, че по време на вдигане на тежки предмети систоличното налягане може да се повиши от нормалните стойности от 120 до стойности от 280 и дори 300.

Лекарите отдавна подозират, че внезапните скокове на кръвното налягане, причинени от вдигане на тежести, могат да доведат до спукването на вече отслабени кръвоносни съдове.
Това може да доведе и до увреждане на здрави кръвоносни съдове.

Д-р Джон Елефтериадес от университета Йейл показа в лабораторен експеримент, че силното налягане може да причини аортна дисекация, изискваща операция по спешност.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 54 гласа.

Свързани новини