Кръвните съсиреци обикновено се образуват при хора, страдащи от разширени вени и сърдечно-съдови заболявания. След като са претърпели коронавирус, някои пациенти също имат склонност да образуват кръвни съсиреци.
Руският педиатър, имунолог и алерголог Андрей Продеус посочва, че ако сте изложени на риск, трябва да намалите храните, които съдържат твърде много витамин К. Той подобрява съсирването на кръвта и е много полезен, но при горните условия може да причини тромбоза.
Лекарят класифицира магданоз, спанак и босилек като опасни храни. На първо място, магданозът – сто грама съдържа двадесет дневни дози витамин К.
Освен това, с големи дози магданоз, можете да получите излишък от оксалати - соли, които могат да причинят растежа на камъни в бъбреците и в жлъчния мехур. Особено изложени на риск са тези, които обичат концентрираните зеленчукови сокове, пише Zdrave.to.