Отидете към основна версия

17 730 4

Древна билка подмладява с 10 години

  • аюр веда-
  • билка-
  • младост-
  • подмладява-
  • ашваганда-
  • физическо здраве-
  • умствено здраве

Тя подобрява както физическото, така и умственото здраве

Ашваганда е древна аюрведическа билка, която се използва в Индия за лечение повече от 3000 години. Това е билка, която подобрява както физическото, така и умственото здраве. Има двояко действие - може да енергизира и да успокоява тялото в зависимост от нуждите му. Билката често е наричана индийския женшен заради своя подмладяващ и антистрес ефект върху тялото.

Ашваганда се прилага при тревожност, стрес, недостиг на енергия, възпаление, понижено сексуално желание, проблеми с концентрацията. Ако изпитвате обща липса на ентусиазъм, чувствате се тревожни, претрупани от работа и изтощени от живота, имате нужда от повече енергия, това е идеалното средство за вас.

Ашваганда съдържа много полезни съставки, включително алкалоиди, витанолиди и мастни киселини с противовъзпалителни, антиоксидантни, противостресови и подсилващи имунната система свойства. Билката е полезна при широк спектър от състояния и заболявания – тревожност, нервно изтощение, безсъние, артрит, астма, псориазис.

3. Енергизиращо и балансиращо смути

Това е изключително вкусно и затоплящо аюрведично смути за събуждане рано сутрин и за балансиране на енергията. Блендират се: 1 чаена лъжичка ашваганда на прах, 1 чаена лъжичка куркума на прах, 1 чаена лъжичка канела на прах, 1 чаена лъжичка свещен босилек, 3 чаши ядково или краве прясно мляко, 1 банан, половин чаша овесени ядки, 1 супена лъжица кокосово масло.

4. Отвара

Отварата е концентрираната течност, добита чрез варене и запарване на твърдата дървесна част или корена на билката ашваганда във вода, за да се извлекат разтворимите лечебни съставки. Нарежете корена. Изсипете в емайлирана тенджера няколко чаши студена филтрирана вода и добавете 1 лъжичка от изсушения корен. Може да удвоите или да утроите количествата, след което да претопляте течността през деня, когато ви е необходима.

Покрийте тенджерата, за да заври водата, и оставете да къкри 15 – 20 минути. Отстранете от огъня и прецедете течността или оставете на печката, докато достигне подходяща за пиене температура, като оставите корена да се утаи на дъното. Отварата ще направи чудеса за храносмилателната ви система. Може да я приемате и с малко мед.

5. Тинктура

Друг начин да приемате ашваганда е тинктурата (концентриран течен извлек от билката), който се приготвя в спирт като разтворител. Изсушените корени се нарязват на ситно или се мелят в кафемелачка. Пълните една четвърт от стерилизиран сух буркан с накълцания или смлян корен от ашваганда и заливате с алкохол догоре на буркана. Оставяте на стайна температура за 4 – 6 седмици, като всеки ден разклащате буркана. Отцеждате билката от течността през фина цедка или плат. Тинктурата се прелива в чисто, тъмно шише, с етикет и дата. Имайте предвид, че тинктурата има затоплящ ефект заради спирта и няма да е полезна, ако лекувате изискващи охлаждане състояния, като възпаление.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.

Свързани новини