Last news in Fakti

3 Юни, 2024 12:46 1 163 1

Кориандърът и неговите ползи за здравето

  • кориандър-
  • ползи за здравето-
  • билка-
  • алтернативна медицина

Всички части на растението Coriandrum sativum са годни за консумация, но семената и листата му имат много различен вкус

Кориандърът и неговите ползи за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Кориандърът е ароматна, богата на антиоксиданти билка, която има много кулинарни приложения и ползи за здравето. Може да помогне за понижаване на кръвната захар, да се бори с инфекциите и да подобри здравето на сърцето, мозъка, кожата и храносмилането. Кориандърът е билка, която обикновено се използва за овкусяване на международни ястия.

Произлиза от растението Coriandrum sativum и е свързано с магданоза, морковите и целината. Много хора използват кориандър в ястия като супи и салси, както и в индийски, близкоизточни и азиатски ястия като къри и масала. Листата на кориандъра често се използват цели, докато семената се използват сушени или смлени.

Ето 8 впечатляващи ползи за здравето от кориандъра

1. Може да помогне за понижаване на кръвната захар

Високата кръвна захар е рисков фактор за диабет тип 2. Семената, екстрактът и маслата от кориандър могат да помогнат за понижаване на кръвната захар. Всъщност хората, които имат ниска кръвна захар или приемат лекарства за диабет, трябва да внимават с кориандъра, тъй като той е толкова ефективен за понижаване на кръвната захар. Проучванията върху животни показват, че семената от кориандър намаляват кръвната захар чрез насърчаване на ензимната активност, която помага за отстраняването на захарта от кръвта. Проучване при плъхове със затлъстяване и висока кръвна захар установи, че единична доза (9,1 mg на килограм телесно тегло или 20 mg на kg) екстракт от семена на кориандър намалява кръвната захар с 4 mmol/L за 6 часа, подобно на ефектите от лекарството за кръвна захар глибенкламид.

Подобно проучване установи, че същата доза екстракт от семена на кориандър понижава кръвната захар и увеличава освобождаването на инсулин при плъхове с диабет, в сравнение с контролните животни.

2. Богат на имуностимулиращи антиоксиданти

Кориандърът предлага няколко антиоксиданта, които предотвратяват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Доказано е, че неговите антиоксиданти се борят с възпалението в тялото. Тези съединения включват терпинен, кверцетин и токофероли, които могат да имат противоракови, имуностимулиращи и невропротективни ефекти, според проучвания в епруветка и животни. Едно проучване в епруветка установи, че антиоксидантите в екстракта от семена на кориандър намаляват възпалението и забавят растежа на раковите клетки на белия дроб, простатата, гърдата и дебелото черво.

3. Може да е от полза за здравето на сърцето

Някои проучвания върху животни и епруветки показват, че кориандърът може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане и нива на LDL (лошия) холестерол. Екстрактът от кориандър изглежда действа като диуретик, като помага на тялото ви да изхвърли излишния натрий и вода. Това може да понижи кръвното Ви налягане.

Някои изследвания показват, че кориандърът може да помогне и за понижаване на холестерола. Едно проучване установи, че при плъхове, на които са дадени семена от кориандър, се наблюдава значително намаляване на LDL (лошия) холестерол и повишаване на HDL (добрия) холестерол. Нещо повече, много хора откриват, че яденето на лютиви билки и подправки като кориандър им помага да намалят приема на натрий, което може да подобри здравето на сърцето.

4. Може да защити здравето на мозъка

Много мозъчни заболявания, включително Паркинсон, Алцхаймер и множествена склероза, са свързани с възпаление. Противовъзпалителните свойства на кориандъра могат да предпазят от тези заболявания. Едно изследване на плъхове установи, че екстрактът от кориандър предпазва от увреждане на нервните клетки след предизвикани от лекарства припадъци, вероятно поради антиоксидантните си свойства. Проучване с мишки отбеляза, че кориандърът подобрява паметта, което предполага, че растението може да има приложение при болестта на Алцхаймер. Кориандърът също може да помогне за справяне с безпокойството. Проучванията върху животни показват, че екстрактът от кориандър е почти толкова ефективен, колкото диазепам, често срещано лекарство за тревожност, за намаляване на симптомите на това състояние.

5. Може да насърчи храносмилането и здравето на червата

Маслото, извлечено от семена от кориандър, може да ускори и насърчи здравословното храносмилане. Екстрактът от кориандър се използва като стимулант на апетита в традиционната иранска медицина. Едно проучване на плъхове отбелязва, че повишава апетита в сравнение с контролните плъхове, на които е давана вода или нищо.

6. Може да се бори с инфекциите

Кориандърът съдържа антимикробни съединения, които могат да помогнат в борбата с определени инфекции и хранителни заболявания. Освен това, едно проучване в епруветка разкри, че семената от кориандър са сред няколко индийски подправки, които могат да се борят с бактериите, отговорни за инфекции на пикочните пътища (UTIs) . Други проучвания показват, че маслото от кориандър трябва да се използва в антибактериални формулировки поради способността му да се бори с хранителни заболявания и болнични инфекции.

7. Може да защити кожата ви

Кориандърът може да има няколко ползи за кожата, включително при леки обриви като дерматит В едно проучване екстрактът от него не е успял сам да лекува обрив от пелени при кърмачета, но може да се използва заедно с други успокояващи съединения като алтернативно лечение. Други проучвания отбелязват, че антиоксидантите в екстракта от кориандър могат да помогнат за предотвратяване на клетъчно увреждане, което може да доведе до ускорено стареене на кожата, както и увреждане на кожата от ултравиолетово B лъчение. Освен това много хора използват сок от листа на кориандър за кожни заболявания като акне, пигментация, омазняване или сухота. Въпреки това липсват изследвания за тези употреби.

8. Лесен за добавяне към вашата диета

Всички части на растението Coriandrum sativum са годни за консумация, но семената и листата му имат много различен вкус. Докато семената на кориандъра имат земен вкус, листата са пикантни и подобни на цитрусови плодове - въпреки че някои хора смятат, че имат вкус на сапун. Цели семена могат да се добавят към печени продукти, мариновани зеленчуци, стърготини, печени зеленчуци и варени ястия от леща. Затоплянето им освобождава аромата им, след което могат да се смилат за използване в пасти и теста.

Междувременно листата от кориандър са най-подходящи за гарниране на супа или за използване в студени салати с паста, леща, прясна доматена салса или ястия с тайландска юфка. Можете също така да ги пасирате с чесън, фъстъци, кокосово мляко и лимонов сок, за да направите паста за бурито, салса или маринати. Кориандърът е ароматна, богата на антиоксиданти билка, която има много кулинарни приложения и ползи за здравето. Може да помогне за понижаване на кръвната захар, да се бори с инфекциите и да подобри здравето на сърцето, мозъка, кожата и храносмилането.

Можете лесно да добавите семена или листа от кориандър - понякога известни като кориандър - към вашата диета. Имайте предвид, че много от горните проучвания използват концентрирани екстракти, което затруднява да разберете колко семена или листа от кориандър трябва да изядете, за да извлечете същите ползи, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    0 0 Отговор
    Слагам като си варя кафе!