Отидете към основна версия

10 890 17

Опасни болести застрашават всички, които ядат риба

  • болести-
  • рискове-
  • заболяване-
  • риба-
  • готвене

Макар рибата да е изключително полезна, неправилното ѝ приготвяне може да ни изложи на рискове

Снимка: Shutterstock

Всички знаем колко е полезно да хапваме често риба. Редовната консумация на риба – без значение дали е морска или речна, ни гарантира добро здравословно състояние. Учени и медици обаче предупреждават, че няколко смъртоносни болести дебнат всички, които ядат риба, пише jenata.blitz.bg.

„Да, тази храна е полезна, но при неправилната ѝ консумация може да си навлечете куп здравословни проблеми. Някои от тях дори може да завършат фатално“, предупреждават лекарите.

Лекарите са категорични, че ако рибата не е приготвена правилно се излагаме на риск от това да се заразим с някоя от следните болести: паразитоза, описторхиазата, дифилоботриазата, ехинококозата, трихинозата и други инфекции.

„Всички тези болести могат да доведат до увреждане и дори смърт“, поясняват медиците.

„Човешката инфекция се появява при консумация на риба всякакво семейство – без значение дали тя е морска или речна“, казаха още учените, достигнали до притеснителното откритие.

Освен това можете да се заразите с гореизброените болести, ако ядете миди, ракообразни, земноводни и влечуги.

„За да не се заразите е необходимо рибата да се готви най-малко 15 минути след като заври водата или да се запържва поне 20 минути“, съветват лекарите.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 42 гласа.

Свързани новини