Всички знаем колко е полезно да хапваме често риба. Редовната консумация на риба – без значение дали е морска или речна, ни гарантира добро здравословно състояние. Учени и медици обаче предупреждават, че няколко смъртоносни болести дебнат всички, които ядат риба, пише jenata.blitz.bg.
„Да, тази храна е полезна, но при неправилната ѝ консумация може да си навлечете куп здравословни проблеми. Някои от тях дори може да завършат фатално“, предупреждават лекарите.
Лекарите са категорични, че ако рибата не е приготвена правилно се излагаме на риск от това да се заразим с някоя от следните болести: паразитоза, описторхиазата, дифилоботриазата, ехинококозата, трихинозата и други инфекции.
„Всички тези болести могат да доведат до увреждане и дори смърт“, поясняват медиците.
„Човешката инфекция се появява при консумация на риба всякакво семейство – без значение дали тя е морска или речна“, казаха още учените, достигнали до притеснителното откритие.
Освен това можете да се заразите с гореизброените болести, ако ядете миди, ракообразни, земноводни и влечуги.
„За да не се заразите е необходимо рибата да се готви най-малко 15 минути след като заври водата или да се запържва поне 20 минути“, съветват лекарите.