Изследвания, провеждани през годините, показват, че витамин D може да намали риска от развитието на сърдечносъдови заболявания и рак. Проведени са малко висококачествени и контролирани проучвания, които да потвърдят тези твърдения.
Скорошно проучване във Финландия изследвало ефекта от хранителна добавка с витамин D върху здравето на участниците. То не установило връзка между нейния прием и намаления риск от сърдечносъдови заболявания или рак при хората, които са я пили, пише в своя публикация сайтът Medicalnewstoday.com.
Витамин D помага на организма да усвоява калция, което подобрява здравината на костите. Наред с други функции той допринася и за функционирането на мускулите, нервите и имунната система. Много учени са си поставили за цел да разберат как недостигът на този витамин и приемът на добавки с него могат да повлияят на някои заболявания.
Според Световната здравна организация (СЗО) има някои доказателства, че витамин D може да помогне за предпазване от инфекции на дихателните пътища например. През последните 2 години изследователите също така са проучили дали популярният витамин намалява рисковете, свързани със заболяването COVID-19. Въпреки че проучванията продължават, изглежда има някои доказателства, че тези добавки могат да намалят броя на приетите в интензивните отделения с тази инфекция.
Други две области, които представляват особен интерес, са потенциалните ефекти на витамин D върху риска от сърдечносъдови заболявания и рак. Скорошно проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, допринася донякъде за преодоляването на този недостиг на знания по темата.
Рак и сърдечни заболявания
В разговор с Вимал Карани, професор по нутригенетика и нутригеномика в Университета в Рединг, Обединеното кралство, станало ясно, че има разминаване между първоначалните изследвания и резултатите от клиничните изпитвания.
Проф. Карани не е участвал в неотдавнашното проучване, но е работил с някои от неговите автори. Той обяснил, че предишни големи епидемиологични проучвания „са установили връзка между недостига на витамин D и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания в различни етнически групи“.
Това според него предполага, че добавките с този витамин могат да намалят сърдечносъдовия риск. Макар че, допълнил ученият, „клиничните изпитвания не са предоставили убедителни доказателства за понижаващия кръвното налягане ефект на добавките с витамин D“.
Проф. Карани заявил, че за това може да има широк спектър от причини, включително „разлики в размера на извадката, продължителността на прием на добавката, дозата ѝ, възрастта на участниците, географското местоположение, излагането на слънце и др. Необходими са по-нататъшни изследвания“.
Финландското проучване
То се провело между 2012 и 2018 г. и било двойно сляпо, на случаен принцип, както и плацебо контролирано. „Когато започнахме да планираме проучването, имаше много доказателства от наблюдателни проучвания, че недостигът на витамин D би бил свързан с почти всички основни хронични заболявания, като сърдечносъдови, рак, диабет тип 2, а също и със смъртността“, казва д-р Юрки Виртанен.
Д-р Виртанен е доцент по хранене и обществено здраве в Университета на Източна Финландия и един от главните изследователи в проучването. „Също така бяхме показали, че сред населението на Източна Финландия ниското съдържание на витамин D в организма е свързано с по-висок риск от смъртност и нарушения в глюкозния метаболизъм.
Този вид проучвания обаче не дават доказателства за причинно-следствена връзка. По онова време имаше малко доказателства от контролирани проучвания, че подобряването на нивото на този витамин в организма с добавянето му намалява риска от заболявания. Ето защо нашата цел беше да започнем дългосрочно проучване за добавяне на витамин D сред живеещите във Финландия, където недостатъчността на този витамин беше доста разпространена поради дългата зима, и да проучим дали добавката може да намали риска от основни хронични заболявания и смърт.“
Изследователите разгледали данни от 2495 души, мъже на 60 и повече години и участнички в постменопауза над 65 г. Изследваните хора не са имали анамнеза за сърдечносъдови заболявания или рак. Участниците са приемали или плацебо, или витаминна доза от 1600, или 3200 международни единици (МЕ) всеки ден.
Не е намерена връзка
В сравнение с плацебо нито една от дозите витамин D не намалила честотата на сърдечносъдовите заболявания или на рака сред изследваните, установил екипът.
„Проблемът при повечето големи проучвания за добавяне на витамин D е, че началните му нива са били доста високи при голяма част от изследваните хора“, обяснил д-р Виртанен.
Учените допълнили, че тези, които биха могли да се възползват от добавките с този витамин, т.е. са с ниски серумни нива, са малцинство в проучванията. Но не би било етично част от изследваните хора, например в плацебо групата, да бъдат държани в недостиг на витамин D в продължение на няколко години, докато трае проучването, пише Борис Александров в статия за сайта Zdrave.to