Отидете към основна версия

42 064 12

Британска лекарка посочи двата най-ефективни начина за предпазване от рак

  • предпазване-
  • рак-
  • тютюнопушене-
  • затлъстяване-
  • специалист

До 40 процента от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени

Снимка: Shutterstock

Британската лекарка, специалист по диагностика на рака, Джоди Мофат заяви, че до 40 процента от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени, пише zdrave.to

По думите ѝ хората могат да предприемат конкретни действия, за да намалят шансовете си да се разболеят от смъртоносна болест. Лекарката назова двата най-ефективни начина да се предпазите от рак.

„Знаем, че около 40 процента от раковите заболявания се дължат на предотвратими от начина на живот причини. Една от тези причини е тютюнопушенето: много е важно хората да спрат да пушат”, споделя експертката.

Освен отказването от тютюнопушенето, тя смята, че и поддържането на здравословно тегло - избягването на голям брой излишни килограми, е ефективен начин за предпазване от рак.

Поддържането на нормално телесно тегло, казва д-р Мофат, е свързано с навици, които определят стила на хранене на човека и неговата физическа мобилност.

Най-ефективната превенция на затлъстяването, което е свързано с широк спектър от ракови заболявания, е яденето на пресни, непреработени храни, плодове и зеленчуци и избягването на много калории.

Освен това е важно да се движите – „поддържането на правилна физическа активност само по себе си може да намали риска от рак на гърдата и рак на дебелото черво“.

Възрастните се съветват да правят поне 150 минути умерена аеробна активност на седмица или 75 минути активна аеробна активност (която причинява изпотяване).

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 103 гласа.

Свързани новини