Отидете към основна версия

1 333 4

Д-р Кръстева: Крайно време е България да има свой антираков план

  • д-р росица кръстева-
  • антираков план-
  • онкология

Първото работно предложение се очаква да бъде готово и представено през март т.г.

Снимка: Shutterstock

22 научни, съсловни, пациентски и други неправителствени организации се обединиха в Национален онкологичен алианс. Заедно с Българското онкологично научно дружество алиансът ще работи по изготвяне на предложение за Национален противораков план, съобщи БНР.

Основната цел е да се подкрепи въвеждането у нас на Европейския план за борба с рака в неговата цялост и начин на разписване, приет от Европейската комисия и адаптиран за нашата страна.

По този начин тази дейност ще получи политически ангажимент за полагане на максимални усилия в борбата с рака за подходи към целият цикъл на заболяването.

Първото работно предложение се очаква да бъде готово и представено през март т.г.

„България много закъсня по отношение изготвянето на антираков план. За сравнение ще посоча, че в САЩ такъв план с подкрепата на правителство и президент има от 1971 година. Сега Европа въвежда тези мерки, които имат отношение към профилактиката, превенцията, ранна диагностика и адекватно лечение на злокачествените заболявания“, отбеляза пред Радио София д-р Росица Кръстева, началник на Отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ “Уни Хоспитал“.

Европа поставя рамката, а страната ни трябва да изготви плана, допълни водещият онколог.

Всички мерки са приложими, но всяка страна трябва да ги преосмисли и приложи в зависимост от съответните специфики.

Според д-р Кръстева има много фактори, които допринасят за увеличаване на заболеваемостта. Важното е да знаем как да предотвратим или максимално рано да открием онкологичните прояви, за да не се стига до тежки последствия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини