Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 18:09 1 325 4

Д-р Кръстева: Крайно време е България да има свой антираков план

  • д-р росица кръстева-
  • антираков план-
  • онкология

Първото работно предложение се очаква да бъде готово и представено през март т.г.

Д-р Кръстева: Крайно време е България да има свой антираков план - 1
Снимка: Shutterstock

22 научни, съсловни, пациентски и други неправителствени организации се обединиха в Национален онкологичен алианс. Заедно с Българското онкологично научно дружество алиансът ще работи по изготвяне на предложение за Национален противораков план, съобщи БНР.

Основната цел е да се подкрепи въвеждането у нас на Европейския план за борба с рака в неговата цялост и начин на разписване, приет от Европейската комисия и адаптиран за нашата страна.

По този начин тази дейност ще получи политически ангажимент за полагане на максимални усилия в борбата с рака за подходи към целият цикъл на заболяването.

Първото работно предложение се очаква да бъде готово и представено през март т.г.

„България много закъсня по отношение изготвянето на антираков план. За сравнение ще посоча, че в САЩ такъв план с подкрепата на правителство и президент има от 1971 година. Сега Европа въвежда тези мерки, които имат отношение към профилактиката, превенцията, ранна диагностика и адекватно лечение на злокачествените заболявания“, отбеляза пред Радио София д-р Росица Кръстева, началник на Отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ “Уни Хоспитал“.

Европа поставя рамката, а страната ни трябва да изготви плана, допълни водещият онколог.

Всички мерки са приложими, но всяка страна трябва да ги преосмисли и приложи в зависимост от съответните специфики.

Според д-р Кръстева има много фактори, които допринасят за увеличаване на заболеваемостта. Важното е да знаем как да предотвратим или максимално рано да открием онкологичните прояви, за да не се стига до тежки последствия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отвратен съм

    5 1 Отговор
    От белите орестилки.Повече дори от родната милиция .
  • 2 Омерзен

    3 1 Отговор
    Докато здравеопазването е търговска, а не социална и хуманна дейност никакви планове няма да проработят. Закривайте клиничните пътеки и спрете да финансирате частните клиники. И пълна прозрачност на търговете за медикаменти. От години едни и същи лекарства са по-евтини във всичките ни съседки отколкото тук. За конкретни медикаменти разликите в цената понякога са фрапиращи.
    Вън сарафите от храмовете на здравето. Болници и санаториуми трябва да се откриват, а не закриват, за да са достъпни за всички от милионер до клошар. Иначе не сме хуманно общество, а такова дето е по-добре да изчезне...
  • 3 КОВИД ГЕНОЦИД➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    1 1 Отговор
    След тези ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИ за ковид всяка държава ще има.
  • 4 Енгелс

    4 0 Отговор
    При капитализма никакви планове не работят в интерес на хората. Кръстева нека не се опитва да лъже! Несериозно е! Единствено интереса и парите са от значение в капиталистическото общество. Другото е приказки. Който има пари, плаща, лекуват го и ще живее.Който няма, чисто и просто тихо умира. Това е света на капитала.